Hubertus Vereniging pleit voor aanstelling van schepen van Jacht

Gemeenten die kampen met een everzwijnenplaag of het beheer van wildsoorten belangrijk vinden, zouden een schepen van Jacht moeten aanstellen. Dat is het pleidooi van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Op die manier kunnen bestuur en jager nog beter de krachten bundelen", zegt directeur Geert Van den Bosch.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in aantocht lanceert de Vlaamse jagersvereniging een opvallend voorstel: maak van de jacht voortaan een aparte bevoegdheid in het college van schepenen en burgemeester.

Vooral in gemeenten of dorpen waar regelmatig wildschade voorkomt, kan een nauwere samenwerking de belangen van alle betrokken partijen dienen: de jagers, het beleid en de buurtbewoners. Van den Bosch denkt bijvoorbeeld aan de aanpak van de everzwijnenproblematiek in Antwerpen of Limburg.

"Een schepen kan helpen acties op poten zetten, mee de coördinatie in het oog houden, prioriteiten stellen, personeel vrijmaken en naar buiten toe bepaalde jachtacties verdedigen", aldus Van den Bosch.

Een mediërende rol

De everzwijnen zijn één voorbeeld van wildschade; andere zijn graanschade door hongerige houtduiven, kraaien of kauwen die jonge gewassen uittrekken op zoek naar insecten, overstekend wild dat ongevallen met wagens veroorzaakt en ganzen die velden platlopen.

Een schepen kan volgens de Hubertus Vereniging dienen als tussenpersoon, iemand die de jagers in contact brengt met andere belanghebbenden in de gemeente, en zo de onderlinge communicatie en het wederzijdse begrip bevordert.

Ook bij het inkleuren van overheidsdomeinen als jachtterrein kan een schepen volgens de jagersvereniging een mediërende rol spelen. Jagers kunnen omgekeerd bij hem of haar terecht om specifieke problemen aan te kaarten, zoals vandalisme van jachteigendommen, of een gezamenlijke aanpak uitdenken tegen stroperij of sluikstorten.

Meest gelezen