Obayashi
Volledig scherm
© Obayashi

Kolossale lift naar de ruimte kan er sneller komen dan verwacht: ISS doet voor het eerst experiment

We kunnen voorlopig enkel de ruimte in met speciale, erg dure raketten. Maar het is lang niet zo denkbeeldig dat we binnen afzienbare tijd gewoon de lift kunnen nemen naar een hoogte tot zo'n 35.000 km, waar de satellieten in een geosynchrone baan rondzweven. Japan mikt op 2050, China op 2045 om zo'n kolossale lift te bouwen. Het internationale ruimtestation ISS gaat binnenkort voor het eerst een experiment uitvoeren om de haalbaarheid van het gigantische project te testen.

15 reacties

  • Sonia Lockkamper

    6 jaar geleden
    klopt langs geen kanten hoe kan die kracht in het luchtledige dat gewicht houden als het al mogelijk is om die te maken daar boven is geen weerstand dus 0 x 0 = juist ja onzin
  • Don Tessers

    6 jaar geleden
    35.000 ton trekt naar aarde, tegenovergestelde krachten van buitenwaartse beweging + ruimte station, daarbij de opgegeven data van 200 x sterkere grafeen dan welk ander materiaal ook. Geen enkele keten van schakels of welk andere methode dan ook, ondanks gebruik met grafeen, kan deze krachten houden. Project al bij voorbaat mislukt.
  • Paul van de velde

    6 jaar geleden
    Als de cijfers van HLN kloppen en als de kabel 1kg per meter zou wegen heb je een gewicht van 35.000 ton aan kabel alleen dat naar de aarde trekt. Het eindstation dat met 11.000 km/h rond de aarde draait met dezelfde rotatie dan de aarde zal dan wel nog een buitenwaartse (van de aarde af) kracht moeten hebben om de kabel strak te houden. Zie het nog niet direct gebeuren zo'n project.
  • Don Tessers

    6 jaar geleden
    Tussen de 15.000 en 20.000 km hoogte zullen de trekkrachten toch gigantisch zijn op de schakels of welk ander systeem dan ook bij toepassing. Ergens komt er een breekpunt. Is dat al bekent tijdens de berekeningen hoog of eerder lager bij de aarde?
  • Miguel Leboucq

    6 jaar geleden
    Aan dezen die er niks van kennen: een satelliet die exact met de aarde meedraait heeft een snelheid van 11000km/u. Het grooste obstakel voor zo'n lift zijn de eerste 30km want er is daar veel wind, boven 100km is het luchtledig dus geen weerstand.