Direct naar artikelinhoud
Ryanair

Ryanair: "Reizigers die getroffen werden door interne staking moeten niet vergoed worden"

Ryanair: "Reizigers die getroffen werden door interne staking moeten niet vergoed worden"
Beeld AFP

Ryanair hoeft geen compensatie te betalen aan reizigers die hun vlucht geannuleerd zagen ten gevolge van een interne staking. Dat meldt de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij zelf. Het bedrijf beroept zich daarvoor op een recente beslissing van de handelsrechtbank van Barcelona. "De stakingen vonden plaats buiten onze wil om", luidt de uitleg.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de Europese wetgeving volledig nageleefd: getroffen klanten werden overgeboekt of terugbetaald en werden bijgestaan met accommodatie en maaltijden. "We gingen als bedrijf niet akkoord met die annuleringen, vandaar dat de compensatie EU261 niet van toepassing is. Iets wat bevestigd werd door de rechtbank van Barcelona."

Test-Aankoop riep getroffen passagiers op om zich kenbaar te maken. De consumentenorganisatie maakt zich geen zorgen. "Onze actie is gesteund op de volledige Europese jurisprudentie", aldus woordvoerder Jean-Philippe Ducart. "De annuleringen van vluchten zijn het gevolg van een staking van het personeel van de maatschappij. Het gaat dus niet om overmacht. De FOD Mobiliteit heeft bovendien bevestigd dat de getroffen reizigers recht hebben op een compensatie."

Ryanair kreeg de voorbije maanden in Europa te maken met drie stakingen. De laatste dateert van 28 september, toen het cabinepersoneel in vijf landen het werk neerlegde: België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. Piloten uit België, Nederland en Duitsland sloten zich aan bij de actie.