Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit nieuws hebt u misschien gemist vanochtend

De 'Time'-cover van de getuigenis Christine Blasey Ford.Beeld Time

Walter Capiau is niet meer. Kandidaat-leerkrachten hebben moeite met de instaptoets. En de verkiezingscampagne wordt steeds scherper en scherper. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

Nobelprijs voor Congolese dokter en Jezidi-activist

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Congolese arts Denis Mukwege en Jezidi-activist Nadia Murad. Ze ontvangen de Nobelprijs van de Vrede voor "hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict".

Denis Mukwege, de steun en toeverlaat van verkrachte vrouwen in Congo, maakt al jaren kans op de Nobelprijs. "Ik voel me soms erg klein als ik zie met welke moed slachtoffers hun levens weer opnemen", zei hij in 2015 in een interview met De Morgen. 

Denis Mukwege en Nadia Murad.Beeld Reuters/EPA

"Trumpiaanse campagne-invloeden in Vlaanderen"

De Lokerse CD&V-afdeling heeft kandidate Safiye Calinalti uit de partij gezet nadat op beelden te zien was hoe zij de Grijze Wolven-groet bracht. Ze blijft wel op de kieslijst voor 14 oktober staan, aangezien die niet meer aangepast kan worden. CD&V-lijsttrekker Filip Liebaut stelt vast dat de campagne steeds vuiler gespeeld wordt, ook professor Johan Ackaert ziet een scherpere stijl. (+)

Kandidaat-leerkrachten blijven vaak onder de lat

Aankomende studenten van de lerarenopleidingen aan de Vlaamse hogescholen presteren vaak ondermaats. Vooral voor Frans en Nederlands blijft een grote groep bij de verplichte instaptoets onder de lat. Het roept vraagtekens op over de kwaliteit van het secundair onderwijs.

"Als Vlaanderen weer wereldtop wil worden, moeten het secundair onderwijs én de lerarenopleidingen beter", schrijft journalist Remy Amkreutz, gespecialiseerd in onderwijs, in zijn standpunt. (+)

'Als Vlaanderen weer wereldtop wil worden, moeten het secundair onderwijs én de lerarenopleidingen beter'
Journalist Remy Amkreutz in zijn standpunt

Walter Capiau (80) verliest strijd tegen kanker

Walter Capiau, de man die Rad van fortuin tot een begrip maakte, is op 80-jarige leeftijd overleden. Het ging al enige tijd niet goed met Capiau, die voorbije zomer geconfronteerd werd met ongeneeslijke maagkanker.

Walter Capiau had zijn hele leven in de spotlights gestaan, maar schuwde de laatste jaren van zijn leven alle publiciteit, na beschuldigingen van kindermisbruik. (+)

Walter Capiau.Beeld VTM

 Protest tegen mogelijke benoeming Kavanaugh

De Amerikaanse politie heeft honderden demonstranten gearresteerd die twee kantoren van de Senaat in Washington waren binnengedrongen. De protestactie richtte zich tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter. Kavanaugh zelf benadrukt in een opiniestuk in de Wall Street Journal nogmaals dat hij onschuldig is.

Ook Time tekent protest aan, met een indrukwekkende cover voor het volgende nummer dat op 15 oktober verschijnt. Artiest John Mavroudis maakte met de woorden die de vrouw gebruikte om haar sterke en emotionele getuigenis af te leggen een krachtig portret van de vrouw "die misschien wel de Amerikaanse geschiedenis zal veranderen". 

In het nieuws
Beeld AFP

Aan het koffie-automaat

Drama in Anderlecht

In het Constant Vanden Stockstadion ligt een doodzieke patiënt. Zijn lijfarts wordt niet meer in staat geacht te kunnen helpen, de lokroep om hem te vervangen klinkt luidop. Wat nu? (+)

In welke Vlaamse stad zou u eigenlijk moeten wonen?

Hoe zou je stad eruitzien als jij het voor het zeggen had? Ontdek het in deze game van De Morgen. Op basis van de Stadsmonitor 2017 selecteerden we 5 criteria die mee het gezicht van onze centrumsteden bepalen. Nu kan je zélf kiezen welke er voor jou echt toe doen. Zo ontdek je welke stad het dichtste bij jouw keuzes aanleunt. Of misschien wil je net ontdekken waar je beter niet gaat wonen.