Direct naar artikelinhoud
Vervanging F-16's

Michel wil nog deze legislatuur beslissing over vervanging F-16's

Premier Charles Michel.Beeld Photo News

De regering wil nog voor het einde van de regeerperiode een beslissing nemen over de vervanging van de F-16's. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de ministerraad. Dat doet hij na berichtgeving over hoe de regering-Michel het dossier zou willen overhevelen naar de tafel van de volgende regering.

Donderdag raakte bekend dat de regering aan de Verenigde Staten vraagt hoe lang hun offerte voor de F-35 nog geldig blijft. De VS-ambassadeur in ons land had recent nog gezegd dat die op 14 oktober afloopt en dat de voorwaarden daarna zouden wijzigen. 

Voor de vervanging van de F-16's heeft de regering een aanbestedingsprocedure uitgewerkt. Die leverde uiteindelijk twee kandidaten op: de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin, en de Eurofighter Typhoon, een Brits-Duits-Spaans-Italiaans toestel. Buiten de procedure deed de Franse regering een voorstel rond de Rafale.

Dat de regering nog geen beslissing heeft genomen, komt volgens de premier omdat het om een dossier gaat met gevolgen voor de komende decennia. "Deze beslissing moet en zal sterk gemotiveerd zijn", zegt hij. Al zou er dus alsnog deze legislatuur beslist worden.