Brachten militairen Afrikaanse varkenspest mee?

In Saint-Leger werden eerder al negen besmette kadavers gevonden. © BELGA

In het militaire kamp Lagland, nabij Aarlen (Luxemburg), zijn twee kadavers aangetroffen van everzwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest. Volgens RTBF bestaat de kans dat de militairen op die manier de uiterst besmettelijke ziekte hebben ‘geïmporteerd’.

adm

Bij Defensie wordt tegenover persagentschap Belga bevestigd dat twee besmette varkenskadavers in het militaire kamp nabij Aarlen zijn aangetroffen. Hoe en waarom de kadavers daar terecht zijn gekomen, is voorlopig een raadsel. De betrokken instanties melden intussen dat het militaire domein volledig ontsmet is en dat in de getroffen zone geen enkele militaire oefening heeft plaatsgevonden.

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF werd één van de kadavers op 21 september ontdekt. Gezien het kadaver al in verregaande staat van ontbinding was, moet het dier twee tot vier weken eerder gestorven zijn. Het varken in kwestie is dus mogelijk de ‘patiënt zero’, het eerste dier dat besmet raakte en het virus verspreidde.

Drie pistes

Volgens de RTBF zijn er drie mogelijke verklaringen voor het uitbreken van de varkenspest: wilde everzwijnen hebben besmet voedselafval gegeten of zijn ermee in contact gekomen. Een tweede piste is dat de ziekte via jachttoerisme werd meegebracht uit Oost-Europa. Een derde piste is “door het komen en gaan van in Lagland gelegen Belgische militairen na hun terugkeer uit de Baltische landen”.

In Lagland ligt een militair kamp waar Belgische en buitenlandse militairen trainen. Het kamp ligt tevens in de afgesloten zone waar een circulatieverbod heerst nadat er Afrikaanse varkenspest uitbrak.