Schotse nationalisten steunen idee van een nieuw referendum over brexit

De Schotse minister-president en topvrouw van de Scottish National Party (SNP) Nicola Sturgeon wil dat er in haar land een nieuw referendum over de brexit komt. Ze heeft geen vertrouwen in akkoorden die de Britse premier Theresa May zou sluiten met de EU over een uitstap uit de Unie.

"Elk akkoord dat premier May uit Brussel zou meebrengen, zou even slecht zijn als een brexit zonder akkoord", zo zei Nicola Sturgeon in een interview met de BBC aan de vooravond van een SNP-congres in Glasgow.

Haar SNP is dan ook het idee genegen om de Britten een tweede kans te geven om zich uit te spreken over een brexit. Als het resultaat hetzelfde is, zou Sturgeon zich dan neerleggen bij die beslissing. Bij het vorige referendum was er in Schotland een meerderheid voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk in de EU, in Engeland en Wales dan weer niet.

De Schotse regeringsleider wil hoe dan ook dat het VK niet uit de Europese eenheidsmarkt of de douaneunie zou stappen. Dat is onaanvaardbaar, vindt ze, want schadelijk voor de economie.

De Schotse SNP is de grootste fractie in het Britse parlement die een nieuw referendum wil. Eerder hadden de Liberal Democrats dat al voorgesteld, maar die hebben minder zetels. De belangrijkste oppositiepartij, de socialistische Labour, is zelf verdeeld over de brexit, maar zou nu toch bereid zijn om een nieuw referendum te aanvaarden.

Wil Schotland opnieuw uit het VK?

De Britse premier Theresa May heeft echter een nieuw referendum over de brexit evenals lidmaatschap van de Europese eenheidsmarkt of douaneunie uitgesloten.

Minister-president Sturgeon wil voorlopig niet meer praten over een eventueel referendum over onafhankelijkheid voor Schotland. Dat is pas aan de orde als er duidelijkheid is over de brexit, vindt ze. Eerder overwoog Sturgeon dat nog wel, maar voorlopig laat ze niet in haar kaarten kijken.

In 2014 stemde meer dan 55% van de Schotten voor het behoud van hun land in het Verenigd Koninkrijk. De SNP legde zich daar toen bij neer, maar het idee stak opnieuw de kop op na het brexitreferendum.

Engeland, Schotland, Wales en (Noord)-Ierland vormen sinds 1707 het Verenigd Koninkrijk. Die unie kwam er op vraag van Schotland nadat dat land in een zware financiële crisis was verzeild. Sinds 1999 hebben Schotland en Wales opnieuw zelfbestuur met eigen verkozen parlement en een regering.

 

Meest gelezen