Direct naar artikelinhoud
Skripal

Onderzoeksnetwerk denkt ook tweede verdachte in Skripal-zaak te hebben ontmaskerd

Ruslan Boshirov (L), Alexander Petrov (R) zijn volgens Bellingcat wel degelijk geheim agenten. Voor de identificatie maakte Bellingcat gebruik van verschillende open bronnen, verklaringen van mensen dicht bij de verdachten en persoonlijke documenten, waaronder een gescande kopie van hun paspoorten.Beeld EPA

Het journalistiek onderzoeksnetwerk Bellingcat zegt de identiteit te hebben achterhaald van 'Alexander Jevgenjevitsj Petrov', een van de twee verdachten in de zaak-Skripal. Het zou gaan om 'Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin', een militaire arts van de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

en

De website baseert zich naar eigen zeggen op open bronnen, getuigenissen van mensen die hem kennen, en kopieën van identiteitsbewijzen. Morgen komt de site met een volledig verslag over het identificatieproces.

Bellingcat onthulde eerder al de naam van de andere verdachte: kolonel van de GROe Anatoli Tsjepiga. Hij deed zich voor als "toerist" Ruslan Timoerovitsj Bosjirov, maar zou in realiteit volgens het netwerk dus een hoge officier zijn van de Russische militaire inlichtingendienst. 

De Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter, die in Engeland wonen, werden begin maart ernstig ziek. Ze bleken te zijn getroffen met een zenuwgas, novitsjok. Na de aanval waren ze beiden kritiek, maar Joelia mocht in april het ziekenhuis verlaten en haar vader in mei. 

Misjkin is geboren in juli 1979 in het dorp Lojga in het district Archangelsk in het noorden van Rusland. Tot september was zijn geregistreerd huisadres in Moskou hetzelfde als het hoofdkwartier van GROe, aldus Bellingcat.

"Toeristen"

Groot-Brittannië denkt dat de vergiftiging is uitgevoerd door de twee Russen. Britse onderzoekers verdenken de mannen er ook van niet onder hun echte naam naar Salisbury te zijn gereisd. De Britse politie wenst niet officieel te reageren op de onthullingen van Bellingcat.

Rusland ontkent enige betrokkenheid bij de vergiftiging. Het duo zelf zei in een interview met de Russische staatszender eerder dat ze niets te maken hebben met de moordpoging. Ze waren "als toerist in Salisbury om deze fraaie stad te bekijken".

Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin alias Alexander Petrov.Beeld AP