Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Grote Peiling: 4 op de 10 Vlamingen zou niet stemmen als het niet moet

In ons land geldt stemplicht: iedereen moet vanaf 18 jaar gaan stemmen. Als die verplichting zou wegvallen, zou iets minder dan vier op de tien Vlamingen hun kat naar het stemhokje sturen. Zo blijkt uit de Grote Peiling, die de respondenten ook nog ondervroeg over de provincies, fuseren met andere gemeenten en politieke voorakkoorden.

46 reacties

  • Marten van Hoorn

    6 jaar geleden
    Erwin Werwaarts: Ik ben het volledig eens met 'kunnen gaan stemmen....', maar ook volledig tegen een 'stemplicht' en/of 'opkomstplicht'. Niet alleen forceert het de kiezer om een (eventuele) stem uit te brengen waar hij/zij niet achter staat. MAAR, deze uitgebrachte stem wordt NIET vertegenwoordigd in het parlement (indien kiesdrempel overschreden), hetgeen niet democratisch is (geen rekening houden met uitgebrachte stemmen).
  • Fabrice Braccio

    6 jaar geleden
    De blanco stem is de facto een stem voor één van de partijen die de kiesdrempel haalt.Om helemaal democratisch te zijn zou men de optie "ongeldig" moeten toevoegen bij het electronisch stemmen.Dat geeft de misnoegde burger de kans om zijn stemplicht te vervullen en toch niemand een stem te geven.
  • guy vermeulen

    6 jaar geleden
    stemmen nooit of te nooit, de meeste postjes zijn al lang verdeeld , anders passen ze wel iets aan.
  • Mateo Buysse

    6 jaar geleden
    Geen van de politiekers waarvan ik weet heb inspireert mij echt.
  • Luc Cuypers

    6 jaar geleden
    Méér dan 4 op 10 !!!