Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Deze films mag u niet missen op Film Fest Gent

Still uit 'Funan'.Beeld RV

Onze filmploeg kampeert de komende twaalf dagen op Film Fest Gent, en houden u uiteraard ook dagelijks op de hoogte. Dit zijn alvast de films waar zij het meest naar uitkijken. 

De tip van Robin Broos: 'Funan'

Het animatiefestival van Annecy heeft zich al meermaals dé maatstaf getoond voor tekenfilmparels, en dit jaar schoot Funan er de hoofdvogel af – een zwaar verhaal over een jonge vrouw op zoek naar haar vermiste zoon, ten tijde van het Rode Khmer regime in Cambodja. Funan is het regiedebuut van Dennis Do – zelf half Cambodjaans én de halfbroer van zo'n verloren zoon. De film is bovendien een coproductie van het Gentse Lunanime, met een tekenstijl die op het eerste gezicht aanleunt tegen Studio Ghibli, maar in een proper gepolijste versie. Dat belooft.

De tip van Lieven Trio: 'High Life'

Tijdens de première van High Life in Toronto vluchtten naar verluidt tientallen mensen de zaal uit, maar heel wat recensenten hadden achteraf wel vijf sterren veil voor de film. Dus ja, Claire Denis (Beau travail) heeft onze volle aandacht. High Life is haar eerste sciencefictionfilm, en volgens vakblad Variety vindt ze meteen het genre opnieuw uit. Ex-vampier Robert Pattinson speelt een crimineel die in de diepste dieptes van de ruimte deelneemt aan een experiment rond voortplanting. Wij kunnen alvast niet wachten om te ontdekken wat een 'fuckbox' is, en waarom Juliette Binoche met een handjevol sperma door een ruimteschip loopt. U wel?

Robert Pattinson in 'High Life'Beeld RV

De tip van Ewoud Ceulemans: 'The Wild Pear Tree'

Als u veel tijd hebt, is de nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan niet te missen. En als u weinig tijd hebt, wel, dan past u best uw planning aan. Want deze Turkse regisseur is een van de meest getalenteerde filmmakers van deze prille 21ste eeuw. Met Once Upon a Time in Anatolia en Winter Sleep, twee poëtische, onder de prijzen bedolven epossen, waarin de tijd vertraagt en Ceylan zijn kijker laat wegdromen in de uitgestrekte vlakten van Turkije. Als The Wild Pear Tree half zo goed is als één van die twee, dan weet u dat u drie fantastische uren zult beleven. 

De tip van Ben Van Alboom: 'Climax'

Het is simpel: Gaspar Noé is de maker van ophefmakende kleinoden als Seul contre tous, Irréversible en Enter the Void, zijn nieuwe film Climax is naar verluidt een mix van Salò van Pasolini en So You Think You Can Dance, en The Guardian had het intussen zelfs over een zwart gat dat alle coke, porno en, welja, dans op aarde heeft opgezogen. Kortom: hebt u die tickets nu nóg niet besteld!? O, en Gaspar Noé komt de film in Gent ook zelf inleiden, waarna ik met hem op café ga. Dat laatste weet hij wel nog niet, maar komt goed!

Dagelijks selecteert de filmploeg van De Morgen de beste films van Film Fest Gent op demorgen.be.