Direct naar artikelinhoud
Verdwijning

NYT: "Verdwenen journalist Khashoggi vermoord en in stukken gezaagd door Saudisch moordcommando"

Medewerkers van het Saudische consulaat in Istanbul.Beeld EPA

De van de aardbodem verdwenen journalist Jamal Khashoggi was het slachtoffer van een Saudisch moordcommando. Khashoggi werd vorige week in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord en in stukken gezaagd door een groep van vijftien Saudi's die in twee vliegtuigen naar Turkije was gevlogen.

Dit zegt een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris die op de hoogte is van het politieonderzoek woensdag in The New York Times en tegen diverse media in Turkije. De moord op de kritische Saudische journalist zou zijn uitgevoerd in opdracht van hoge kringen in het koningshuis in Ryaad.

Binnen twee uur na zijn aankomst op het consulaat, zou de 59-jarige Khashoggi zijn omgebracht en in stukken gezaagd met een zaagmes. "Het leek wel op Pulp Fiction" aldus de hoge Turkse functionaris, doelend op de gewelddadige film van Quentin Tarrantino.

Een autopsie-expert, die deel uitmaakte van het moordcommando, zou mogelijk hiervoor verantwoordelijk zijn geweest. Daarna zou het team, dat dezelfde dag Istanbul verliet, zijn lichaamsdelen hebben laten verdwijnen.

Lees ook

De 59-jarige Khashoggi ging acht dagen geleden het gebouw binnen voor een paar formaliteiten in verband met zijn aanstaande huwelijk en is sindsdien niet meer gezien. Een ding is zeker: Jamal Khashoggi zal nooit meer uit dat Saudische consulaat komen.

Mogelijk afgeluisterd

De Turkse president Erdogan werd zaterdag op de hoogte gebracht van de conclusies van de onderzoekers. Nadat Erdogan op de hoogte was gesteld van de moord, aldus de New York Times, zou hij dit doelbewust hebben laten uitlekken naar de krant en andere media. Hoe Ankara weet dat Khashoggi op gruwelijke wijze is omgebracht, wil de Turkse functionaris niet kwijt. 

Mogelijk hebben de Turkse veiligheidsdiensten gesprekken in het consulaat afgeluisterd. De krant The Washington Post meldde woensdag dat de VS kort voor Khashoggi’s verdwijning op de hoogte waren van een Saudisch moordplan. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden communicatie opgevangen tussen Saudische functionarissen, aldus een goed ingevoerde bron, die een plan bespraken om de journalist te ontvoeren. 

Op een bewakingsvideo is te zien hoe Khashoggi het consulaat binnengaat.Beeld AFP

Doel was om Khashoggi naar Saudi-Arabië te lokken. Het was echter niet duidelijk of de Saudi's hem wilden ondervragen of uit de weg wilden ruimen. Khashoggi, die kritisch bericht over de Saudische regering en kroonprins Mohammed bin Salman, bezocht het consulaat vorige week dinsdag om zaken te regelen in verband met zijn geplande huwelijk. Zijn Turkse verloofde wachtte buiten op hem maar hij kwam nooit meer opdagen.

Identiteit daders

De Turkse onderzoekers hebben de identiteit vastgesteld van de vijftien Saudi's. Het zouden overheidsfunctionarissen zijn en leden van de veiligheidsdiensten. De Turkse krant Saban, die de regering-Erdogan steunt, publiceerde woensdag de foto's, namen en geboortedata van de leden van het moordcommando. Twee Turkse functionarissen hebben berichtgeving in Saban bevestigd over de bewegingen van het Saudische team in Istanbul.

De groep zou dinsdag in twee chartervliegtuigen in Istanbul zijn aangekomen. De toestellen waren van Sky Prime Aviation, een bedrijf dat vaak wordt ingeschakeld door de Saudische regering. Het eerste toestel, met aan boord negen man, landde midden in de nacht op de luchthaven Atatürk. Zij vertrokken weer met hetzelfde vliegtuig, ruim negen uur nadat Khashoggi het consulaat was binnengaan, via Dubai naar Saudi-Arabië. 

De publicatie van Saban over het moordcommando.Beeld AP