Sven Mary stopt als advocaat van Salah Abdeslam

De Franse toppleiter Frank Berton en Sven Mary, de advocaten van ­Salah Abdeslam, gooien de handdoek in de ring. Naar eigen zeggen kunnen ze niet meer tot hun cliënt doordringen. De terrorist, die gelinkt wordt aan de aanslagen in Parijs en Brussel, is niet van plan hen te vervangen. “Hij zegt dat Allah voortaan over hem zal waken.”

mark eeckhaut

Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs, hult zich al maanden in stilzwijgen. Zijn advocaten trekken nu hun conclusies. “Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die beslist heeft om zich niet te verdedigen.” Dat zei Frank Berton, de advocaat van ­Salah Abdeslam, gisteren in een gesprek met De Standaard. De Franse toppleiter Berton en zijn Belgische confrater Sven Mary lieten aan Abdeslam weten dat ze niet langer zijn advocaat zijn. ­Abdeslam zou geen nieuwe advocaat meer willen.

“Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten waarin hij afzag van zijn recht op verdediging”, aldus Frank Berton. “Hij zegt dat Allah over hem zal waken.”

Berton en Mary namen hun beslissing omdat Abdeslam blijft weigeren in Frankrijk een verklaring af te leggen over de aanslagen van 13 november. Telkens als Abdeslam voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. “Dat is tegen de afspraken die we met hem gemaakt hadden”, zegt Berton. “Wij zijn met hem een contract aangegaan toen hij nog in België in de cel zat. Hij zou zich niet verzetten tegen zijn uitlevering én hij zou uitleg geven aan de Franse onderzoeksrechter. Maar dat doet hij niet. Ik heb hem tientallen keren gevraagd om te praten, maar hij weigert. Ik respecteer zijn keuze maar ik kan daar niet in meespelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen