Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Wordt Karrewiet binnenkort in het Frans uitgezonden?

Beeld ter illustratie.Beeld Ketnet/ AppStore

Om het niveau Frans van onze lagere schoolkinderen op te krikken, moet Ketnet volgens de Vlaamse Onderwijsraad meer in het Frans uitzenden. De VRT, die al een Frans kinderprogramma voorziet, staat daarvoor open. De N-VA is niet overtuigd: "Is dit nu een prioriteit voor Ketnet?"

De Vlaamse onderwijsraad (Vlor) merkt op dat Frans compleet afwezig is in de leefwereld van kinderen. Ze stelt daarom voor om de openbare omroep meer kinderprogramma's in het Frans te laten voorzien. Dat schrijft ze in een pas verschenen advies over het niveau Frans in ons lager onderwijs. 

De Vlor schreef dat advies op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) na een barslechte peiling Frans in het lager. Uit de jaarlijkse proef bleek bijvoorbeeld dat niet eens de helft van de kinderen een Franse tekst begrijpt. Crevits reageert positief op het advies: zo wijst ze erop dat Vlaanderen al een databank met authentiek Frans didactisch materiaal aan het aanleggen is, zoals de Vlor voorschrijft.

Vakdidacticus Frans Piet Desmet (KU Leuven), die meewerkte aan de peiling uit 2017, is het voorstel voor de openbare omroep van de Vlor erg genegen. "De kennis die kinderen opdoen voor hun 12 jaar, al was het maar de uitspraak van de taal, is goud waard."

Ook bij de VRT hebben ze oren naar het idee. "Eigenlijk doen we dat al", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "Vorige kerstvakantie hebben we het programma Lucas, van de RTBF gedubd in het Nederlands uitgezonden. Daarmee maakten we kinderen warm om de volledige serie ook met ondertitels te bekijken op onze site of app."

'De kennis die kinderen opdoen voor hun 12 jaar, al was het maar de uitspraak van de taal, is goud waard'
Frans Piet Desmet (KU Leuven)Vakdidacticus

Van Goethem zegt dat de VRT ervoor openstaat om dat in de toekomst meer te doen. "Daarnaast zullen we in Karrewiet een Frans interview altijd ondertitelen in plaats van te dubben. Zo krijgen kinderen de taal meer mee. Karrewiet volledig in het Frans uitzenden zullen we nooit doen. Het hoofddoel blijft om kinderen vertrouwd te maken met het nieuws."

Twee maten, twee gewichten

Toch is niet iedereen gewonnen om meer Franse invloeden te laten doorsijpelen op Ketnet. "Tja, is dat nu een prioriteit voor Ketnet?", vraagt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) zich af. Hij beklemtoont wel dat de N-VA talenkennis belangrijk vindt.

Ook zijn partijgenoot Koen Daniëls stelt er zich vragen bij. "Als ik op mijn tv een post verder zap dan Ketnet, kunnen mijn kinderen naar de RTBF kijken. Bovendien bevindt de leefwereld van kinderen zich tegenwoordig meer op YouTube dan op tv." Daniëls verwijt de Vlor twee maten en twee gewichten te hanteren. "Het decreet voorziet ook taalbaden voor leerlingen die het Nederlands te weinig machtig zijn. Maar die beveelt de Vlor niet aan."

'We komen in een negatieve spiraal terecht. Onze leerkrachten lager onderwijs kunnen niet goed Frans meer'
Koen Daniëls (N-VA)Onderwijsspecialist

Volgens de onderwijsspecialist van de N-VA focust het advies te weinig op het echte probleem: het lage niveau Frans bij de uitstroom van onze lerarenopleidingen. "Daar komen we in een negatieve spiraal terecht. Onze leerkrachten lager onderwijs kunnen niet goed Frans meer én doen het ook minder graag."

De Vlor erkent dat ook. Naast haar advies om Frans meer in de leefwereld van kinderen te krijgen, pleit ze ook voor een versterking van de lerarenopleiding én meer bijscholing voor leerkrachten eenmaal ze werken. Ten slotte stelt ze voor om scholen aan te manen sneller met een taalinitiatie Frans te starten, nog voor het vijfde leerjaar.