© Chris Van Rompaey

Bewoners over nieuwbouwproject in hun straat: “Een blinde kan zien dat dit tot parkeerchaos leidt”

Zes bewoners van Schorshagen, een zijstraatje van de Mijlstraat in Duffel, hebben bij de deputatie beroep aangetekend tegen de bouw van vijftien sociale koopwoningen. De Volkswoningen van Duffel plannen volgens hen te weinig parkeerplek in.

chris van rompaey

“Een van onze grootste bezwaren is inderdaad het aantal parkeerplaatsen. Door dit bouwproject verdwijnen er op straat elf plaatsen aan de overkant van onze woningen. Dat komt omdat de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswoningen van Duffel twintig parkeerplaatsen haaks op de straat aanlegt, namelijk één parkeerplaats per nieuwe woning en vijf parkeerplaatsen voor hun bezoekers”, zegt Tim Vossen in naam van meerdere bewoners.

Parkeerchaos

“Je moet weten dat de elf parkeerplaatsen die er nu zijn, al gretig gebruikt worden door de huidige bewoners van de straat en door hun bezoekers. De parkeernorm die de gemeente Duffel hanteert (1,3 parkeerplaatsen per woning, red.) is dus ruimschoots onvoldoende. Gezien de hoge kostprijs van de nieuwe woningen, zo’n 279.000 euro, kan je er gerust vanuit gaan dat de kopers allemaal tweeverdieners zullen zijn met hoogstwaarschijnlijk twee wagens. Een blinde kan zien dat dit een parkeerchaos in de hand gaat werken.”

Bezwaarschriften

Tijdens het openbaar onderzoek dienden verscheidene bewoners van de straat een bezwaarschrift in bij de gemeente. “Over de behandeling van die bezwaarschriften kregen we nooit iets te horen. Een buurvrouw ging dan maar zelf verhaal halen bij de gemeente, maar kwam met lege handen terug. Een buurman met iets meer connecties ging op zijn beurt naar de gemeente en kreeg daar uiteindelijk toch de geschreven beslissingen van het schepencollege te zien. Blijkt dat ze onze bezwaren naast zich neerleggen met de boodschap ‘een geringe toename van verkeer’. Gering? Het gaat nochtans om een toename van 143% voertuigen.”

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Rita Bellens (N-VA) voldoet het nieuwbouwproject van Volkswoningen van Duffel aan de Duffelse parkeernorm. “Voor dit project geldt een norm van 1,3 parkeerplaatsen per woning, wat dus op twintig plaatsen neerkomt. Die norm werd vastgelegd in de gemeenteraad en daar kunnen we uiteraard niet van afwijken.”

Antwoorden

“Wat het niet antwoorden betreft op de bezwaarschriften, dat doen we inderdaad nooit. De behandeling van zulke bezwaren vind je in het verslag van het schepencollege en dankzij de wetgeving op de openbaarheid van bestuur zijn die verslagen door iedereen te raadplegen.”

Zes van de negen bewoners van Schorshagen hebben ondertussen bij de deputatie van de provincie Antwerpen beroep aangetekend tegen het verlenen van de omgevingsvergunning door de gemeente. “Ons beroep werd ontvankelijk en volledig verklaard en de deputatie zal het dus behandelen. Dit is de eerste keer in heel dit verhaal dat er iemand bereid is om naar onze bezwaren te luisteren. Op een bericht van de gemeente of van de Volkswoningen van Duffel wachten we nog steeds”, benadrukt Vossen.