Hoogleraar Roger Blanpain overleden: “Mijn vader is vredig ingeslapen”

Roger Blanpain, emeritus hoogleraar sociaal recht, is overleden, bevestigt zijn zoon via een persbericht. Blanpain, een autoriteit op vlak van arbeidsrecht, zou normaal gezien op 5 november 84 geworden zijn.

mtm, edm

Roger Blanpain (1932) was professor emeritus arbeidsrecht aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewezen decaan van de rechtsfaculteit. Hij studeerde rechten (KU Leuven) en is Master of Arts (Columbia University) en werd vervolgens gewoon hoogleraar aan de faculteit rechtsgeleerdheid in Leuven en doceerde aan universiteiten in Duitsland, Amerika, Frankrijk en Japan.

Hij was onder meer voorzitter van de VRG-alumni en erevoorzitter van de Internationale Vereniging voor Arbeids- en Socialezekerheidsrecht. Van 1987 tot 1989 was hij senator voor de Volksunie.

Blanpain was ook een groot voorvechter van het rookverbod. In 1983 slaagde hij erin de rechtsfaculteit in Leuven rookvrij te maken.

"Blanpain was dé autoriteit op het vlak van arbeidsrecht"

Voor federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) was de dinsdag overleden professor emeritus Roger Blanpain "dé autoriteit op het vlak van arbeidsrecht". Dat zegt hij in een mededeling. "Wanneer hij sprak, dan luisterde iedereen, ook in de Wetstraat."

"Roger Blanpain was niet zomaar een autoriteit op het vlak van arbeidsrecht, hij was dé autoriteit", zegt Peeters. "Hij heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan de uitbouw van een arbeidswetgeving die de werknemers beschermt en de ondernemers de kans geeft om te investeren en te groeien."

Persoonlijk leerde Peeters Blanpain kennen als een minzaam man die gepassioneerd was door zijn vak, "iemand die tot aan zijn overlijden is blijven duiden, adviseren en overtuigen".

Aan de familie en naasten van Roger Blanpain biedt Peeters zijn diepste medeleven aan. Hij wenst hen ook veel sterkte in deze moeilijke periode.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageerde via Twitter:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen