Duidelijkheid in Limburg: christendemocraten staan sterk, N-VA rukt op

© isopix

In Limburg wordt nog steeds overwegend voor CD&V gestemd. Wouter Beke wint nipt van SP.A in Leopoldsburg. In Genk leek de verkiezingsstrijd lange tijd een nek-aan-nekrace tussen CD&V en N-VA, maar de christendemocraten blijven de grootste. In Hasselt neemt Vandeput (N-VA) de leiding.

mg

Alle stemmen zijn geteld in Hasselt, en Steven Vandeput heeft zijn slag thuis gehaald. De N-VA van Vandeput leidt met 28,7 procent. Hij laat coalitiepartijen Rood Groen + en CD&V achter zich. Rood Groen + van lijststrekker Marc Schepers haalt met 25,3 procent de tweede plaats. CD&V van huidig burgemeester Nadja Vananroye haalt 20,9 procent. Vlaams Belang wint licht en heeft 8,3 procent van de kiezers overtuigd. PVDA haalt 6,5 procent, Open VLD haalt 10,4 procent.

Met deze uitslag verliest de huidige coalitie van Rood Groen + met CD&V haar meerderheid. Aan de andere kant kan het blok N-VA en Open VLD ook geen meerderheid halen. De coalitievorming beloofde moeilijk te worden, maar huidig defensieminister Steven Vandeput heeft al een bestuursakkoord met Roodgroen+ en Open Vld waargemaakt. Hij zal zijn post als minister neerleggen zodra hij burgemeester wordt.

Genk

Genk is al sinds de Tweede Wereldoorlog in christendemocratische handen, maar nu maakten burgemeester Wim Dries (CD&V) en uitdager Zuhal Demir (N-VA) het spannend. CD&V blijft de grootste, maar Wim Dries gaat praten met Demir.

CD&V met 38,6 procent de grootste partij in Genk, hoewel de partij heel wat stemmen verliest aan de N-VA van lijsttrekker Zuhal Demir. N-VA haalt 27,6 procent. Dat is bijna elf procentpunt meer dan in 2012. Dries behoudt samen met Progenk, waarmee hij vandaag bestuurt, nog altijd de meerderheid. De vraag is of hij zich kan permitteren om N-VA, toch de duidelijke winnaar van de verkiezingen in Genk, zomaar in de oppositie te duwen. Op plaats drie volgt PROgenk, de huidige coalitiepartner van de CD&V, met 12 procent. In 2012 was dat nog 16,8 procent. Vlaams Belang volgt met 9,3 procent, ongeveer een status quo in vergelijking met zes jaar geleden. PVDA haalt 4,9 procent.

Lokale partijen doen het goed

In As haalt Voluit! 51,9 procent, In Hechtel-Eksel haalt de lijst van de burgemeester 60 procent, Zutendaal houdt CD&V (30,7 procent) op de tweede plaats en verovert 51,3 procent van de stemmen. In Heers heerst VLDUMONT voorlopig met 53,3 procent, Voerenbelangen haalt in Voeren een volstrekte meerderheid met 63,1 procent.

Volstrekte meerderheid CD&V

In Peer wint CD&V sterk, ze gaan van 38,5 naar 50,7 procent en halen zo een volstrekte meerderheid binnen. N-VA verliest 5 procentpunten en strandt op 14,6 procent. Appel is de tweede grootste, en haalt 15,3 procent binnen. Speer volgt met 7,2 procent, Goren met 5,7 procent, Peer Plus met 4,3 en Peer Vooruit met 2,2 procent.

In Oudsbergen wint CD&V overtuigend met 54,2 procent. Toch is dat 4 procent minder dan bij de verkiezingen in 2012. N-VA is de tweede partij met 21,9 procent, Open Oudsbergen haalde 13,4 procent, Groen 7,7 en BOS 2,7 procent.

Ook in Kinrooi triomfeert CD&V met 61,1 procent. Daarna volgt N-VA met 17,5 procent, SP.A met 11,4 procent en GBK met 10 procent.

Riemst stemde de christendemocraten naar een volstrekte meerderheid (51,7 procent). N-VA en Open VLD haalden 21,2 en 20,7 procent. Vlaams Belang haalde 6,4 procent van de stemmen.

Halen stemde CD&V ook naar de overwinning met 52 procent. N-VA volgt met 19,5 procent, Open VLD haalt 17,3 procent en SP.A 11,1 procent.

Tongeren

In Tongeren blijft Tongeren.nu, de stadslijst tussen Open Vld en CD&V van burgemeester Patrick Dewael, de grootste. Met 4 op de 27 bureaus geteld komt Tongeren.nu uit op 40,7 procent, een heel lichte stijging tegenover de 40,2 procent in 2012.Ook coalitiepartner SP.A blijft min of meer status quo met 29,7 procent, tegenover 28,6 procent. Vlaams Belang zou de derde partij worden met 12 procent, tegenover 5,4 procent in 2012. Voor N-VA is er een verlies van 19,1 procent naar 10,4 procent en Groen klimt licht van 6,8 procent naar 8 procent.Spannende strijd

In Leopoldsburg haalt burgemeester en partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) het nipt van de SP.A. De stemmen werden allemaal geteld, en de christendemocraten hebben 30,8 procent van kiezers overtuigd, SP.A 30,2 procent. Beke zal de komende zes jaar samen met SP.A besturen.

De andere partijen laten ze ver achter zich: N-VA staat op 15,4 procent, PRO Leopoldsburg 11,4 procent en Vlaams Belang 12,2 procent.

In Beringen werd het erg spannend tussen CD&V (24,3 procent) en SP.A-L. Burgemeester (23,8 procent). Na onderhandelingen is besloten dat CD&V-lijsttrekker Thomas Vints de nieuwe burgemeester wordt. Hij doet dat in een coalitie met N-VA en Voluit. CD&V levert de sjerp en drie schepenen, Voluit en N-VA elk twee schepenen. De eerste vier jaar zal de voorzitter van de gemeenteraad naar de N-VA gaan, daarna gaat het mandaat naar Voluit. Het sp.a van burgemeester Webers belandt in de oppositie.

N-VA haalde 17,7 procent, Voluit volgt met 16,3 procent, Vlaams Belang 9,6 procent en Groen is de kleinste met 6,7 porcent.

Sint-Tuiden koos voor CD&V (25,2 procent), maar SP.A zat op de hielen met 23,5 procent. Open VLD volgde (18,1 procent) en N-VA (17,4 procent) staat op de vierde plaats. Groen kreeg er 5,8 procent van de stemmen.

Burgemeester al gekend in Herstappe

Het was de eerste keer in 12 jaar dat er verkiezingen nodig waren in het kleine Herstappe. Aftredend burgemeester Claudy Prosmans kwam op met een eigen, tweede lijst: Herstappe+. Die haalde 41,8 procent. De andere lijst, Gemeentebelangen van Leon Lowet, haalde 58,2 procent. Alle stemmen van de 88 inwoners zijn geteld, Lowet wordt burgemeester. 'We hebben een heel lijstje opgemaakt maar het belangrijkste is de eenheid bevorderen', aldus Lowet.

SP.A uit Limburgs provinciebestuur geknikkerd

CD&V, N-VA en Open VLD hebben een akkoord bereikt over het Limburgse provinciebestuur. Zonder SP.A dus, bevestigt N-VA-kopstuk Steven Vandeput.

SP.A maakte legislaturenlang deel uit van de Limburgse deputatie, maar is er dit keer dus niet bij. CD&V (10), N-VA (7) en Open VLD (4) hebben samen 21 zetels op 31 en komen dus ruimschoots aan een meerderheid. De overige zetels gingen naar SP.A (5), Vlaams Belang (4) en Groen (1).

.