Als de jeugd baas is: Absolute meerderheid voor Kartel, PVDA komt in gemeenteraad

© Stad Gent

De voorbije weken konden Gentse 16- en 17-jarigen stemmen tijdens een uniek proefpoject. Hun stem telt uiteraard niet. Maar de jeugd houdt van het rood-groene kartel en beloont het met absolute meerderheid (46,3 %). 4.835 jongeren kregen een oproepingsbrief, 756 van hen brachten ook effectief hun stem uit.

jcd, cma

De Gentse scholieren houden van het progressieve stadsproject en dus ook van het circulatieplan. Dat blijkt uit de verpletterende zege voor het kartel in het proefproject Stem16plus. Open VLD wordt de tweede partij met 16,4 procent, N-VA staat net in de top-3 met 10,1 procent. CD&V wordt de kleinste traditionele partij (5,3 %) en PVDA mag van de jeugd in de gemeenteraad (7,2 %).Inhoudelijk bleken de jongeren vooral begaan met natuur, milieu, mobiliteit, vrije tijd en cultuur. In totaal namen 756 jongeren deel aan het project.

Professor Marc Hooghe van de KU Leuven ziet een nieuwe generatie met engagement: “50% van de jongeren die deelnamen gaf zelf een idee of voorstel mee aan de volgende bestuursploeg. Dat is een heel hoog percentage en wijst op een sterk engagement van de deelnemers. In het onderzoek dat volgende week start, willen we nagaan wat alle cijfers concreet betekenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen