Brussel kleurt groen en links

Benoit Hellings, Ecolo-Groen, viert de goede score van zijn partij in Brussel© blg

Brussels burgemeester Philip Close wil zichzelf opvolgen.© belga

thumbnail: Benoit Hellings, Ecolo-Groen, viert de goede score van zijn partij in Brussel
thumbnail: Brussels burgemeester Philip Close wil zichzelf opvolgen.

Brussel verrast op verschillende fronten: de PS van Philippe Close houdt stand. Er rolt een groene golf over het Brusselse gewest. Extreem links gooit hoge ogen. En Pierre Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester van het land.

lvv, kd, belga, dgs

In Brussel stad was het vooral uitkijken naar de prestaties van de door schandalen geplaagde PS van burgemeester Philippe Close. Wie voorspeld had dat Close zou afgestraft worden voor Samusocial en andere woelige wateren waar de partij het voorbije jaar door moest, had zijn geld beter op een ander paard gezet. De PS blijft met ruim 28% ontegensprekelijk de grootste partij in de hoofdstad. Close vormt een nieuwe coalitie, van PS, Ecolo-Groen en burgerbeweging Change.Brussels, zónder de verliezende liberalen.

In Brussel stad is Ecolo-Groen afgetekend de tweede grootste partij. Ongeveer één op vijf kiezers stemde groen. Ook bij PTB*PVDA wordt gescoord. Zij noteren een plus van bijna 10%. De christendemocraten van CDH/CD&V leveren dan weer 9 procent in. De liberalen behalen voorlopig niet de winst die de peilingen voorspelden, en zakken met anderhalve procent. De N-VA van Johan Van den Driessche lijkt weinig voet aan de grond te krijgen en zakt met bijna een procent. Change Brussels, de burgerlijst van voormalige SP.A-schepen Ans Persoons, haalt 3,5 procent.

Vertaald in zetels betekent dat voor Brussel stad dat PS 17 zetels (-1) haalt, 9 (+2) gaan er naar Ecolo-Groen, 7 (-3) voor MR-VLD, 6 zetels komen in handen van PTB-PVDA , 5 (-5) voor CDH/CD&V, 3 voor Défi, 1 voor N-VA en de eerste en enige voor Change.Brussels. De zes zetels voor extreem links zijn opmerkelijk. Het zijn pure winstzetels. Ze hadden er geen.

Groen

Even uitzoomen naar de resultaten in het Brusselse gewest. Daar valt eerst en vooral de groene golf op. Neem nu Elsene, weliswaar een gemeente die eerder in de boho-sfeer zit. Met 34,9 procent wordt Ecolo-Groen er de grootste partij. Gelijkaardig patroon in die andere boho-gemeente: Sint-Gillis. De groenen worden er de tweede grootste partij. In Watermaal-Bosvoorde wijst alles erop dat Olivier Deleuze (Ecolo) de sjerp zal kunnen houden. Maar het succes gaat breder dan de archetypische gemeenten. Ook in pakweg Oudergem, Ukkel, Jette, Etterbeek, Ganshoren, Vorst, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek gaan de ecologisten erop vooruit. Een van de weinige Brusselse gemeenten waar Groen geen hoge toppen scheert, is Molenbeek.

In café Via Via, aan de Brandhoutkaai, waar de Groenen zondag verzamelden, worden high-fives uitgedeeld. ‘De sfeer is heel goed’, zegt Mo Taleb, kandidaat voor Groen. Maar hij houdt een slag om de arm. Bij een vraag om verdere duiding gniffelt hij: ‘De sfeer is heel goed, maar we wachten af.’ Zijn collega Bart D’Hondt is echter resoluut: 'de groene golf is een feit. We scoren overal goed in Brussel. Nu is de kwestie om dat om te zetten in beleid'. Daarmee schaarde hij zich achter partijvoorzitter Meryem Almaci, die in haar overwinningstoespraak beklemtoonde: 'Deze overwinning brengt een verantwoordelijkheid met zich mee, en die verantwoordelijkheid gaan we opnemen.'

Dat was ook de teneur in de gemeente waar Groen de luidste victorie mocht kraaien: Elsene. Lijsttrekker Christos Doulkeridis zei zondagavond dat hij bereid is een 'zo progressief mogelijke meerderheid' te vormen. Hij noemt de verkiezingsuitslag 'historisch'. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de liberalen niet meer de grootste partij zijn in Elsene. Voor Doulkeridis is het succes van de groenen te verklaren door het het gebrek aan visie in het huidige gemeentebestuur en door de sobere campagne van de groenen, die eerder gericht was op een project dan op het volstoppen van de brievenbussen.

Pvda

En dan is er extreem links. Net als in Brussel-Stad, waar ze van zero naar zes zetels gaan, gooit PTB*PVDA op verschillende plaatsen hoge ogen. In Sint-Jans-Molenbeek.gaat PTB*PVDA met bijna tien procent vooruit en worden ze de derde grootste partij, met zeven zetels. Een gelijkaardig scenario in Sint-Gillis. Ook daar worden ze de derde partij. Ze haalt er uit het niets 14%. Op Bruzz reageert Bruno Bauwens op de hoge score in Brussel stad: 'Zoveel zetels hadden we niet verwacht'. Of er daarmee ook een coalitie in zit? 'Dat hang ik deze avond nog aan niemand zijn neus.' 'Dit is een signaal dat de kiezers een sociale politiek willen en een duidelijke breuk met het beleid dat tot nu gevoerd is', aldus lijsttrekker Dirk De Block in Molenbeek. 'De mensen willen echt dat wonen goedkoper wordt en dat er geïnvesteerd wordt in onderwijs.'

N-VA

Een derde gewestelijke trend is dat de N-VA nergens potten breekt, en soms zelfs licht verliest. Dat geldt niet enkel voor Brussel-stad, maar ook voor pakweg Jette en Anderlecht. In Koekelberg noteert N-VA een plus: + 3,5%, maar dat is eerder een zeldzaamheid op de politieke kaart. En ook Défi is niet de verrassing die sommige peilingen leken te voorspellen.

Eerste zwarte burgemeester

Het Brusselse gewest schrijft overigens geschiedenis en levert in Ganshoren wellicht de eerste zwarte burgemeester van het land. Dat wordt Pierre Kompany, de vader van voetballer Vincent Kompany. Hij is lijsttrekker van ProGanshoren (CDH/CD&V en onafhankelijken). Die partij gaat met 5,8 procent vooruit tot 28,3 procent, goed voor negen zetels. Op basis van een voorakkoord met de MR kan Kompany er burgemeester worden.

En de andere burgemeesters?

Hoe zit het met de andere bekendere burgemeester uit het Brusselse gewest? In Schaarbeek blijft Bernard Clerfayt (Défi) zitten. Zijn lijst verliest één zetel, en gaat door met enkel Ecolo-Groen, zoals al afgesproken was in het voorakkoord. Emir Kir (PS) houdt eveneens de sjerp vast in Sint-Joost-ten-Node. Zijn burgemeesterlijst kreeg er 3% bij en blijft een paar procenten onder de 50%. Vertrouwen in de huidige burgemeester was er ook in Jette, waar de lijst van Hervé Doyen er ruim 9% bij kreeg en 37,8% haalt, wat neerkomt op zestien zetels. In Molenbeek verliest burgemeester Françoise Schepmans (MR) haar meerderheid. De kaarten voor het burgemeesterschap komen in handen van Catherine Moureaux (PS), dochter van de voormalige burgemeester Philippe Moreaux. Over naar Sint-Lambrechts-Woluwe dan, waar die andere bekende naam, Olivier Maingain (Défi), stevig in het zadel blijft zitten. Zijn burgemeesterpartij haalt er net geen 60%.Rudi Vervoort (PS) doet hetzelfde in Evere: stevig in het zadel blijven zitten dus. Zijn lijst verliest 1% maar behoudt 16 zetels.