Bonte overtuigend aan kop in Vilvoorde

© Photo News

De politieke carrière van Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, lijkt gered want zijn coalitie gaat er duidelijk op vooruit.

Inge Ghijs

Voor de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, die zich na de aanslagen in Zaventem en Brussel op de kaart zette als radicaliseringsexpert, stond er veel op het spel. Als hij zou verliezen, zou dat het einde van zijn politieke carrière betekenen. Want door het cumulatieverbod had hij zijn parlementair zitje al opgegeven. Maar de Vilvoordenaren kozen massaal voor hem. Na acht van de 28 stembureaus geteld gaat hij er fors op vooruit, het kartel SP.A/Groen haalt meer dan 34 procent van de stemmen tegenover een kwart bij vorige verkiezingen.

Ook zijn coalitiepartner Open VLD gaat er fors op vooruit. N-VA verliest enkele procenten maar samen kunnen ze zonder probleem de stad verder besturen.

Bonte was er niet gerust op. De gemeente waar de helft van de bevolking van vreemde afkomst is, had jarenlang een slechte reputatie. Heel wat Syriëstrijders waren afkomstig uit Vilvoorde. En de stad kampte met grote leegstand door de dreiging van de komst van het winkelcentrum Uplace. Deze maand nog werd de vernieuwde Grote Markt van Vilvoorde ingehuldigd, maar de buitenwijken kampen nog met verloedering.