Zo doen de grote kopstukken het in hun gemeente: De Block krijgt klappen, Rutten haalt slag thuis, monsterzege Somers

Nu de resultaten volop binnenstromen, is het ook stilaan duidelijk hoe de kopstukken het doen in hun gemeente. Een overzicht.

bhe

Antwerpen

Bart De Wever houdt, na de telling van 6 van de 9 bureaus, zijn topscore vast in Antwerpen. Hij heeft momenteel 35,3% van de stemmen en verliest slechts een procent ten opzichte van 2012. Het Groen van Wouter Van Besien scoort goed (18,1%), terwijl Kris Peeters (CD&V, 6,7%) en Jinnih Beels (SP.A, 11,4%) hun wonden likken. Filip Dewinter (Vlaams Belang, 10,5%) blijft status quo ten opzichte van 2012. Het PvdA van Peter Mertens staat momenteel op 8,7%. Voor de coalitievorming wordt het kantje boord: een coalitie N-VA/CD&V/Open VLD heeft momenteel een heel nipte meerderheid van 28 op 55 zetels.

Bart Somers behaalt een monsterzege én een absolute meerderheid. Met zijn kartel (Open VLD+Groen) behaalt hij momenteel 48% van de stemmen; dat is nog 15% meer dan in 2012. De verkiezing tot beste burgemeester ter wereld legt Somers duidelijk geen windeieren, Groen-kopstuk Kristof Calvo proeft mee van het succes. Opvallend: de SP.A van Caroline Gennez verliest liefst 10%.

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, lijkt op weg naar een absolute meerderheid in Brasschaat. Zijn N-VA stijgt 5% naar 45%, en daarmee verovert hij voorlopig 17 van de 33 zetels. Er moeten nog drie bureaus geteld worden.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) duwt de lijst in Edegem. Zijn partij wint daar maar liefst 15% en haalt een absolute meerderheid met 51%.

Oost-Vlaanderen

Mathias De Clercq (Open VLD) neemt voorlopig de grootste stap vooruit in Gent. Hij wint 10% en komt op 26%. De grootste partij blijft evenwel het kartel SP.A-Groen (Rudy Coddens) met voorlopig 32%, hoewel het stevig verliest. N-VA (Anneleen Van Bossuyt) staat momenteel op een teleurstellende 12,7%, het CD&V van Mieke Van Hecke staat op 9%. Het merendeel van de stemmen moet nog geteld worden in Gent.

Vicepremier Alexander De Croo, die de lijst duwt, houdt de dynastie in stand in Brakel. Open VLD haalt daar liefst 53,9% van de stemmen en is oppermachtig.

Pieter De Crem (CD&V) blijft oppermachtig in Aalter. Zijn kartel CD&V/N-VA behoudt zijn absolute meerderheid (57%), en verliest slechts een paar procenten. Het haalt liefst 20 zetels in de gemeenteraad, één meer dan vorige legislatuur.

Guido De Padt (Open VLD), burgemeester van Geraardsbergen, verliest wat van zijn pluimen. Maar met 29,5% blijft hij wel aan zet.

West-Vlaanderen

Johan Vande Lanotte (SP.A), burgemeester van Oostende, wankelt op zijn voetstuk. Hij verliest er 10% en strandt op 22,8%, terwijl grote uitdager Bart Tommelein (Open VLD) wint en stijgt naar 19,8%. Tommelein heeft bovendien een pak méér 800 voorkeurstemmen dan Vande Lanotte. Tommelein riep zichzelf al tot overwinnaar uit, en eist de sjerp op. Maar ook Vande Lanotte roept zichzelf tot winnaar uit.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits houdt stand in Torhout. Haar CD&V verliest wel enkele procenten maar heeft nog altijd 45%, en behoudt zo de absolute meerderheid in zetels.

Jean-Marie Dedecker triomfeert in Middelkerke, de gemeente waar hij opgroeide. Zijn Lijst Dedecker wordt de grootste partij met liefst 44,3% van de stemmen. Alle andere partijen verliezen en likken hun wonden.

Pol Van Den Driessche (N-VA) is een van de grote verliezers van deze verkiezingen. In Brugge presteert hij zwaar onder de verwachtingen, en zakt hij naar 11% (een verlies van 8% tov 2012). De nieuwe burgemeester is Dirk De fauw (CD&V, 31%), die zonet een persconferentie gaf samen met oud-burgemeester Renaat Landuyt (SP.A, 19%). Beide partijen hebben samen met Open VLD (Mercedes Van Volcem, 13%) al een akkoord en vormen een meerderheid.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verzilvert zijn burgemeesterschap. Nadat hij vorige keer nog burgemeester werd door de grootste partij (CD&V) buitenspel te zetten, is zijn Team Burgemeester nu duidelijk wel de grootste. De partij wint 10% en eindigt op 31%. Stefaan De Clerck (CD&V) verliest liefst 16% en mag de sjerp vergeten.

Leopold Lippens blijft keizer van Knokke. Zijn Gemeentebelangen haalt liefst 70,2% van de stemmen, en heeft daarmee een overweldigende meerderheid van 25 op 31 zetels.

Vlaams-Brabant

Theo Francken, staatssecretaris van Asiel en Migratie, blijft populair in Lubbeek. N-VA haalt er voorlopig 34,8%, dat is bijna 10% meer dan in 2012. Hij blijft titelvoerend burgemeester.

Maggie De Block krijgt klappen in Merchtem. Haar Lijst 1785 blijft wel de grootste (36,6%) maar moet 4 zetels inleveren en verliest haar absolute meerderheid. Daarmee doet ze het slechter dan haar broer Eddie in 2012. Burgemeester wordt ze niet, dat laat De Block over aan Maarten Mast.

Hans Bonte houdt stand als burgemeester van Vilvoorde. Met het kartel SP.A-Groen stijgt hij zelfs 8% en staat hij momenteel op 31,8%. Daarmee roeit Bonte in tegen de algemeen dalende trend voor SP.A.

Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, haalt haar slag thuis in Aarschot. Na een erg bitse campagne tegen burgemeester André Peeters (CD&V) wint ze met 29,7% van de stemmen (een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar). CD&V daarentegen verliest 10% en behaalt 23%.

Mohamed Ridouani, de opvolger van burgemeester Louis Tobback (SP.A), overtreft de verwachtingen in Leuven. Hij haalt méér voorkeurstemmen dan zijn politieke vader. Ook al verliest SP.A een paar procenten, toch lijkt Ridouani met deze sterke persoonlijke score op weg naar de sjerp, ten nadele van Lorin Parys (N-VA).

Limburg

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verovert Hasselt. Alle stemmen zijn er geteld, N-VA wordt er de grootste partij met 28,7%, nipt voor het rood-groene kartel (25,3%). De coalitiebesprekingen worden niet evident.

Staatssecretaris Zuhal Demir hertekent het landschap in Genk. Haar N-VA wint liefst 10% en behaalt 27,6%. Daarmee is het de tweede partij, na de CD&V van huidig burgemeester Wim Dries (38,6%). CD&V houdt daarmee stand, maar door de sterke score van Demir heeft het nu wel een sterkere tegenspeler.

Wouter Beke, partijvoorzitter van CD&V en burgemeester van Leopoldsburg, wankelt op zijn voetstuk. Alle stemmen zijn er geteld, en zijn CD&V is maar heel nipt de grootste met 30,8%. Net daarna volgt het verrassende SP.A met 30,2%. CD&V heeft wel nog één zetel meer.

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans duwt de lijst in Riemst, maar zijn N-VA doet het er niet goed en verliest 7%. Daarmee is het de tweede partij, na CD&V (51%) dat een absolute meerderheid haalt.

Peter Vanvelthoven (SP.A) krijgt klappen in Lommel. Zijn Lijst Burgemeester verliest voorlopig 10% (vijf zetels). CD&V wipt over Vanvelthoven en is momenteel de grootste (37%). De rel rond de Lommelse schepen Anick Berghmans, die betrokken bleek bij een plofkraak, zindert dus na.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen