Van Besien: “Groene zondag”, Peeters wil geen schepen worden

Wouter Van Besien roept Groen uit tot de grote winnaar in Antwerpen. Kris Peeters wil voorlopig nog geen uitspraken doen over mogelijke coalitiegesprekken. Filip Dewinter doet dat wel en reikt opnieuw de hand naar De Wever: “Ik wil gedoogsteun leveren vanuit de oppositie voor een echte rechtse coalitie.”

tib, syd

Van Besien: “Het is een groene zondag”

“Wat een prachtige dag”, zei Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien tijdens een toespraak aan zijn achterban. “Bijna 1 op 5 Antwerpenaren stemt vandaag groen, dat is meer dan een verdubbeling. We zijn de grootste stijger, we gaan met meer dan tien procent vooruit. We kunnen spreken van een groene zondag. De huidige coalitie verliest van haar pluimen: Vlaanderen heeft gekozen voor betaalbaar wonen, schonere lucht en verkeersveiligheid.”

Over de coalitievorming zegt Van Besien: “We zijn geen kandidaat om samen met de N-VA een coalitie te vormen, we gaan de komende dagen moeten zien wat mogelijk is. Ik heb begrepen dat er één district nog niet geteld is, dat zou Merksem zijn. De huidige coalitie is nipt, er zal niet veel veranderen, maar misschien schuift er nog een zetel. We zullen de komende dagen zien wat mogelijk is.”

Peeters: “Burgemeesterschap onrealistisch”

© DBA

“Het is duidelijk dat wij rond de zeven procent zullen eindigen”, zegt Kris Peeters aan VTM. “Dan gaan we er op vooruit. We hebben hard gevochten. Ik ga nog geen uitspraken dopen over de coalitie. Het lijkt erop dat de partij van Bart De Wever de grootste is, hij is aan zet. We zullen zien wat de gesprekken de volgende dagen opleveren.” Het burgemeesterschap claimt Peeters niet meer: “Met dit resultaat is die ambitie onrealistisch.” Ook van een schepenambt wil Peeters niet weten, zo zei hij tegen VRT. “Nee, ook geen havenschapen.”

Dewinter: “Gedoogsteun voor echte rechtse coalitie”

Filip Dewinter is tevreden met het resultaat van Vlaams Belang in Vlaanderen én Antwerpen: “Maar het ziet ernaar uit dat de huidige coalitie het moeilijk krijgt. Ik reik dus nog eens de hand om een écht rechtse coalitie op de been te brengen, met gedoogsteun van Vlaams Belang vanuit de oppositie. En ik heb maar één voorwaarde: een totale immigratiestop.”

Beels: “Niet het resultaat waarop we gehoopt hadden”

“We hebben gevochten, we hebben moed getoond, we hebben alles gegeven. Maar laat ons eerlijk zijn: het resultaat is niet wat we hadden gehoopt”, reageert SP.A- lijsttrekker Jinnih Beels in een toespraak. “Eigenlijk kwamen de verkiezingen te vroeg. We hadden nog enkele weken of maanden moeten doorgaan.”

Beels wenste de overwinnaar proficiat, maar reikte ook expliciet de hand naar Groen. “Onze groene vrienden delen onze noden, daarom vinden wij het belangrijk om de hand te reiken aan onze bondgenoten.“

De voorlopige conclusies van onze hoofdredacteur over de gemeenteraadsverkiezingen:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen