© BELGA, joris herregods, photo news, jan van der perre

Burgemeester Bart De Wever stemmenkampioen in Antwerpen

In de stad Antwerpen zijn de stemmen in de negen districten geteld. N-VA haalt 35,3% van de stemmen, goed voor 23 zetels. Groen wordt tweede met 18,1%, wat gelijk staat aan 11 zetels in de gemeenteraad.

il

Burgemeester Bart De Wever klopt af op 49.223 voorkeurstemmen. Filip Dewinter volgt, maar het verschil met de koploper is groot. De lijsttrekker van het Vlaams Belang heeft 13.092 stemmen op de teller.

Wouter Van Besien van Groen behaalt 9.486 stemmen achter zijn naam en staat zo op de derde plaats.

Daarna volgen: Jinnih Beels, lijsttrekker voor sp.a, met 7.709 stemmen, Peter Mertens van PVDA met 7.308 stemmen en Kris Peeters van CD&V met 6.490 stemmen. Philippe De Backer van Open Vld sluit de rij van de lijsttrekkers met 3.036 stemmen.

Bart De Wever behaalde in 2012 76.185 voorkeurstemmen.

De Wever: “Er zijn veel coalities mogelijk in Antwerpen, maar geen enkele zonder de N-VA”

“Vrienden we hebben het gehaald”, zei Bart De Wever, die binnenkwam in in Dock 3 op de tonen van Avicii’s ‘Sometimes’. “We zijn de grootste partij van deze stad. We hadden vorige keer een ongelofelijke score van 23 zetels, we hebben opnieuw 23 zetels. Niemand had dat voor mogelijk gehouden. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA”

“We hebben dit niet cadeau gekregen. Het was één van de moeilijkste campagnes ooit: het was allen tegen één, tot op de laatste dag”.

“Morgen zal ik het initiatief nemen de andere partijen uit te nodigen. Ik wens iedereen proficiat met de behaalde score. Ik wil de andere partijen oproepen om dit initiatief af te wachten.Ik dank ook alle Antwerpenaren.Het was een eer om zes jaar lang de mooiste stad van de wereld e mogen besturen, we hebben het vertrouwen niet beschaamd. “

Over de coalitie zei De Wever aan VTM: “Er zijn opties mogelijk, maar de anderen moeten ook eerst spreken. Ik ben in een formateursrol vanaf nu, ik wil eerst met iedereen praten. Ik sluit niemand uit, behalve de extremen. Er zijn duidelijke overwinnaars, ik wil weten wat hun agenda is. Ik zal naar Groen luisteren, ik zal ook naar Kris Peeters luisteren. Ik ben dolblij, maar ik roep op tot verzoening.”

Beels: “Ontgoocheld over resultaat”

Jinnih Beels is ontgoocheld over het resultaat, niet over de prestatie van sp.a. “We kwamen van ver en hebben alles gegeven. Het resultaat is niet wat we hadden gehoopt. Daarvoor kwamen de verkiezingen te vroeg. We hadden nog enkele maanden moeten kunnen doorgaan.”

Toch ziet Beels de toekomst rooskleurig in en blijft zeker in de politiek. “We hebben de eerste steen van een nieuw verhaal gelegd. Samen met onze groene bondgenoten, die een mooi resultaat hebben neergezet, gaan we blijven strijden voor alle Antwerpenaars, want elke Antwerpenaar verdient het beste. Mijn motto is om het met de titel van een liedje te zeggen: the only way is up. Nooit opgeven!”

De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws is teleurgesteld. “We hebben een ras-politiek talent ontdekt met Jinnih Beels, maar we zijn teleurgesteld. Het resultaat is tegenvallend. We hebben de coalitie niet kunnen breken. Maar daarover zal men zich toch moeten bezinnen.”

Meyrem Almaci: “Groene zondag”

“Men wil samen met ons voor verandering gaan. Zonder dat alles is geteld, stijgen we al met 50%. Het kan alleen nog maar beter. We hebben nog nooit zo’n goede scores gehaald. Deze uitslag is een groene zondag met de beste score ooit. We hebben onze posities in de steden alleen nog maar verstevigd. In de stad Antwerpen verliest de huidige coalitie haar meerderheid en wij verdubbelen er onze score. Proficiat Wouter Van Besien.”

“In Vlaanderen is Mechelen de hoofdstad van de Hoop met een verpletterende overwinning. We gaan voor de progressieve coalitie in Leuven met David Tessers. In Aalst, Oostende, Brugge: overal zetten we recordscores neer. Ook buiten de steden realiseren we de groene zondag. In Merelbeke stijgen we naar 24%, In Lille, Oudenaarde gaan we erop vooruit. In Lubbeek worden we tweede met 19%, in Oud-Heverlee 24% en in Horebeke 21,5. Deze uitslag overtreft alle verwachtingen. We zullen nu laten zien dat we onze beloften omzetten in beleid.”

Wouter Van Besien: “Antwerpse Groene Zondag”

“Wat een prachtige dag”, viel Wouter Van Besien binnen in het Groen Kwartier waar zijn partij verzamelen had geblazen.

“Bijna één op vijf Antwerpenaren stemt vandaag Groen, dat is meer dan een verdubbeling. We zijn de grootste stijger. We gaan met meer dan tien procent vooruit in Antwerpen. We kunnen spreken van een Antwerpse Groene Zondag. De Antwerpenaar heeft gekozen voor een ommekeer. Er is gekozen voor schone lucht, betaalbaar wonen en respectvol samenleven. De agenda van de volgende jaren ligt dus vast. We blijven strijden voor propere lucht, veilig verkeer en de stad Antwerpen waar gelijke kansen gelden voor iedereen, van welk ras, kleur of gezindte ook. De Antwerpenaar heeft een duidelijk signaal gegeven en Antwerpen kan dat.”

Peter Mertens reageert verheugd: “We gaan er overal op vooruit”

Bij PVDA reageert voorzitter en Antwerps lijsttrekker Peter Mertens tevreden op de resultaten die al binnen zijn. “We hebben onze doelstellingen in het land gehaald en zijn uitgegroeid naar zowat alle centrumsteden.”

Over de resultaten in de districten is Mertens helemaal verheugd. “We gaan bijna overal vooruit en in Borgerhout kunnen we de linkse meerderheid behouden. In Ekeren hebben we voor het eerst een verkozene gehaald.” Mertens zei in spanning op de uitslag voor de stad Antwerpen te wachten. “Het wordt spannend of we vier dan wel vijf zetels zullen halen.” Mertens werd door zijn partijgenoten op luid gejuich onthaald. “De PVDA is sterker geworden, qua leden maar vooral qua ideologie en militantisme, ik ben ongelooflijk fier op jullie.”

Kris Peeters: “Met dit resultaat moeten we bescheiden zijn”

Kris Peeters kwam rond 20 uur zijn aanhang toespreken in het Felix Pakhuis. “We zullen rond de 7% eindigen. We hebben hard gevochten en als je vergelijkt met 2011, dan gaan we erop vooruit. We landen dus op de getallen die we in de peilingen al zagen”, aldus Peeters.

Over zijn slechte score in voorkeurstemmen: “Ik kijk daar niet naar. Dat streelt een mens zijn ijdelheid, meer niet. Of ik niet tevreden ben? Ik neem acte van het resultaat. Het kon meer zijn, maar het is zeker niet minder dan vorige keer.”

Over een eventuele coalitie: “Daar doe ik geen uitspraken over.” Men telde hem voor dat de coalitie van Open-Vld, CD&V en N-VA een kleine marge zou hebben, te klein wellicht om de sjerp te claimen? “Met dit resultaat moeten we bescheiden zijn.”

Tegen zijn mensen zei hij nog dat CD&V met deze uitslag deel kan uitmaken van een coalitie.

De Backer wil met Open Vld weer in Antwerpse coalitie stappen

Open Vld is bereid in Antwerpen opnieuw in een coalitie met N-VA en CD&V te stappen. Dat heeft de liberale lijsttrekker Philippe De Backer zondagavond verklaard. Zijn partij komt uit op amper 5,6 procent van de stemmen, maar niettemin vindt De Backer dat Open Vld erin geslaagd is stand te houden.

De Backer feliciteerde Bart De Wever en N-VA. “Ze hebben een prachtig resultaat geboekt”. Hij gaf ook aan dat het geen gemakkelijke campagne is geweest, maar dat zijn partij niet heeft willen meedoen aan het moddergooien. “We hebben een duidelijke koers gekozen.” De Backer stelde eerder in de campagne dat Bart De Wever mentaal niet geschikt was om burgemeester te zijn, maar dat is geen beletsel om nu opnieuw in een coalitie te stappen onder leiding van De Wever. “We hebben de voorbije zes jaar goed bestuurd, dus als we verder kunnen doen, willen we dat graag doen.” Volgens De Backer heeft zijn team een “rasechte start-up” uit de grond gestampt “met een gigantisch groeipotentieel”. “We hadden graag meer geoogst, maar we hebben niettemin standgehouden”. Toch vindt de lijsttrekker dat zijn partij heeft “gezaaid voor de toekomst”. “Er is terug een liberale partij die de komende jaren kan wegen op het beleid”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer