Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

John Crombez (sp.a) wil verder als partijvoorzitter

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA

John Crombez blijft sp.a-voorzitter. Dat laat zijn woordvoerster weten in een reactie. Eerder had hij in een interview met De Morgen zijn lot als partijvoorzitter verbonden aan het resultaat van zijn partij in de steden.

"Ik ga morgen aan het partijbureau voorstellen om een versnelling hoger te schakelen en de vernieuwing door te voeren." Dat zei Crombez zondagavond tijdens het voorzittersdebat op VRT. Volgens sp.a-woordvoerster Sarah Vandercruys mogen we in die boodschap verstaan dat John Crombez voort wil gaan als partijvoorzitter.

Eerder had de West-Vlaming zijn positie als partijvoorzitter verbonden aan het verkiezingsresultaat van sp.a. "Scoren we slecht in de steden, dan stopt het voor mij", was zijn boodschap afgelopen zomer.

In Vilvoorde en Leuven kon sp.a wel de burgemeesterssjerp behouden. In Oostende en Gent blijft sp.a de grootste partij, zij het met een stevig verlies. Daar is nog niet zeker of de socialisten ook de burgemeester kunnen leveren. In het geval van Brugge en Antwerpen mag het woord 'teleurstelling' in de mond worden genomen: daar verloor sp.a zwaar.

Bij de VRT moest Crombez dan ook zelf toegeven dat het resultaat voor zijn partij "gemengd" is. Toch lijkt Crombez er voorlopig niet aan te denken de handdoek te gooien. "Op bepaalde plaatsen hebben we wat verloren, maar op andere plaatsen doen we het goed. Ik heb al zestig gemeenten waar we vooruit gaan", zei Crombez. Hij wees onder meer op het goede resultaat van Mohamed Ridouani in Leuven. "We gaan het meest vooruit op plaatsen waar we vernieuwd hebben. Dat is de weg die we uit moeten."