Archiefbeeld: partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V).

"Groen en N-VA in Antwerpen? Van Besien spuwt in de uitgestoken hand van De Wever"

In Antwerpen geraakt de huidige centrumrechtse coalitie maar aan een krappe meerderheid. Het verklaart waarom Bart De Wever (N-VA) vanochtend meermaals de hand heeft gereikt aan Groen. Niet dat een coalitie Groen-N-VA daarmee in de steigers staat, analyseert politiek journalist Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" op Radio 1. "De Wever weet heel goed dat dat niet gaat gebeuren."

analyse
© VRT - Tim Sallé
Marc Van de Looverbosch
Politiek journalist bij VRT NWS

De grote Antwerpse overwinnaar is de N-VA, van burgemeester Bart De Wever. Hij houdt bijzonder goed stand, ondanks de sterke resultaten van Groen. CD&V daarentegen mag hoegenaamd niet tevreden zijn over de score in Antwerpen. "Het is eigenlijk ronduit slecht", stelt Marc Van de Looverbosch. Ze gaan van 5 zetels naar 3. Daardoor is de hele meerderheid van Bart De Wever in gevaar gekomen."

Is Kris Peeters hier nu verzwakt uitgekomen? "Ik denk het wel. Peeters komt er in de voorkeurstemmen niet goed uit. Hij moet vele anderen laten voorgaan. Dat wordt een pijnlijke." 

Herbeluister hier wat Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" zegt over CD&V en N-VA:

Alles bij het oude

Toch zou het goed kunnen dat zijn partij ondanks alles opnieuw in het Antwerpse stadsbestuur belandt. "Er zal niet veel anders uitrollen dan de huidige meerderheid van N-VA-Open VLD-CD&V."

Nochtans stak Bart De Wever vanochtend opnieuw en herhaaldelijk de hand uit naar Groen. "Dat is een beetje uitdagen. Hij weet heel goed dat dat niet gaat gebeuren. Dan kan hij nadien zeggen: 'Kijk eens hoe grootmoedig ik ben'. Maar het is duidelijk: Wouter Van Besien spuwt in de hand die Bart De Wever uitsteekt."

Ook politiek journalist Bart Verhulst bevestigt dat: "N-VA en Groen hebben samen een meerderheid, maar Groen is altijd blijven volhouden dat het dat niet gaat doen. N-VA en SP.A hebben ook een meerderheid en Beels heeft op het einde van de campagne de deur op een kier gezet. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Bart De Wever, die zes jaar geleden zo trots was dat hij de socialisten uit het Schoon Verdiep had gekregen, SP.A nu doodleuk zou terughalen."

"Bovendien, zo heeft Bart De Wever gezegd, is de uitslag in Antwerpen gelinkt aan de Vlaamse en federale verkiezingen van volgend jaar. Als je nu de socialisten binnenhaalt, kan ik mij niet voorstellen dat het de bedoeling om hen volgend jaar ook binnen te halen."

"Ik wil de grootste zijn"

De slechte score van CD&V in Antwerpen neemt niet weg dat de partij het goed blijft doen in de twee provincies waar ze al het sterkste stond: Limburg en West-Vlaanderen. Een snelle telling leert dat CD&V in 108 gemeenten de sterkste partij is, N-VA in 58.

"Dat was ook de uitdaging van deze verkiezingen", weet Van de Looverbosch. "Herinner u dat Bart De Wever onlangs op de meeting in Antwerpen opriep om te laten zien dat N-VA de grote volkspartij in Vlaanderen is. Nu hoor je Beke zeggen: 'Wij blijven de grootste in Vlaanderen'."

De Wever had al op voorhand al gezegd dat de grootste lokale partij worden een soort hink-stap-sprong wordt

Beke vertelt daarmee ook geen onzin, zegt Van de Looverbosch. "N-VA de grootste in Vlaanderen? Dat is maar in een beperkt aantal gemeenten. Die ambitie moet Bart De Wever dus nog even opzij houden. Slim genoeg beseft hij dat ook wel en heeft hij al op voorhand al gezegd dat de grootste lokale partij worden een soort hink-stap-sprong wordt. Zes jaar zijn er nu voorbij, nu komen er nog zes jaar. Maar het blijft toch een beetje haperen."

Herbeluister hier wat Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" zegt over de SP.A en de Gentse en de Antwerpse coalitieknoop:

En in Gent?

In Gent laat de definitieve uitslag op zich wachten, nadat er een aantal stembrieven waren ontdekt met een verdacht wit poeder. Nu zijn 89 van de 91 bureaus geteld en lijkt het erop dat het kartel SP.A-Groen 5 zetels verliest en Open VLD 6 zetels wint.

"Een centrumrechtse meerderheid is niet mogelijk, ook SP.A-Groen met CD&V komt te kort", analyseert Bart Verhulst. "De enige politiek werkbare coalitie is de huidige coalitie."

Tenzij Groen binnen het kartel haar rechten begint op te eisen, oppert Van De Looverbosch. "Als het klopt dat Groen in Gent 14 verkozenen heeft en SP.A maar 7, dan is Groen de sterkste partner. Dan zou je je de vraag kunnen stellen: is het niet de sterkste groep die de kandidaat-burgemeester zou moeten kunnen leveren?"

Stel dat Groen zich uit dat kartel losmaakt: 14 zetels zijn voldoende om met Open VLD een meerderheid te vormen

"Stel dat Groen zich uit dat kartel losmaakt: 14 zetels zijn voldoende om met Open VLD een meerderheid te vormen. Daarmee kan Open VLD SP.A laten voor wat het is en heel die schandaalsfeer buiten het bestuur houden."

Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat dat zal gebeuren, stelt Verhulst. "Groen zou qua aantal verkozenen wel de bovenhand halen in het kartel, maar blijft vooralsnog achter Rudy Coddens staan als burgemeester."

Matthias De Clercq (Open VLD).

Matthias De Clercq van Open VLD heeft gisteravond nochtans de sjerp geclaimd. "Maar de vraag is of hij niet te zegezeker is. Hij heeft namelijk geen stok achter de deur nu een centrumrechtse coalitie niet mogelijk is. Hij kan met andere woorden de twee mogelijke coalities niet tegen elkaar uitspelen."

Kan De Clercq een troef uitspelen? "Het aantal voorkeurstemmen. Hij heeft er bijna 15.000 en Coddens 11.000", oppert Verhulst. 

"Misschien kunnen ze ergens een veiling organiseren in het centrum van Gent, daar is het toch altijd rustig", grapt Van de Looverbosch nog. "En dan moeten we zien wie het hoogste bod doet. Want ik denk dat het daarop zal aankomen. Fraai is het allemaal niet, zullen vele kiezers denken."

Herbeluister hier wat Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" zegt over de situatie na de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, Oostende en Ninove:

Meest gelezen