Open Vld met hulp van CD&V, of Groen op aangeven van sp.a: wie grijpt de burgemeesterssjerp in Gent?

Mathias De Clercq (Open Vld) kondigt aan dat hij met CD&V van Mieke Van Hecke een stadsbestuur op de been wil brengen in Gent. Daarvoor hebben de twee partijen nog zeker acht zetels nodig. Enkel Groen kan die leveren, lijkt het. Maar die partij lijkt dan weer zelf te azen op de burgemeesterssjerp, op aangeven van coalitiepartner sp.a.

bst, mtm, jvh

Het gaat snel in de strijd om de sjerp in Gent: CD&V en Open Vld willen samen een coalitie op de been brengen. Dat melden lijsttrekkers Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke. “Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen”, zegt Van Hecke.

Open Vld en CD&V tellen samen 19 zetels in Gent. Om aan een meerderheid te geraken hebben ze nog 8 zetels nodig. Dat kan niet met N-VA (6 zetels) of sp.a (6 of 7 zetels). Groen, dat op 14 of 15 zetels zal landen, kan de nodige zetels wel leveren. Het lijkt er dus op dat De Clercq en Van Hecke eropuit zijn om het kartel tussen sp.a en Groen te breken.

(Lees verder onder de video)

“Samen uit, samen thuis”

Eén probleem: bij Groen klinkt nog steeds het mantra “samen uit, samen thuis”. De Gentse socialisten boden in de nacht van zondag op maandag de burgemeesterssjerp al aan kartelpartner Groen aan. “Een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheden”, reageerde Filip Watteeuw eerder vandaag al bij VTM Nieuws.

Sp.a-Groen lijsttrekker Rudy Coddens noemde zich zondagavond kort voor middernacht nog ‘kandidaat-burgemeester’. Maar na de slechte verkiezingsresultaten en nachtelijk overleg erkenden de socialisten dat ze niet meer de leiding hebben van het kartel sp.a-Groen. “Correcte politiek begint met in de spiegel te kijken”, zegt Coddens, die wel aangeeft nog steeds een belangrijke rol te willen spelen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent.

Volgens de voorlopige resultaten (89 van de 91 stembureaus zijn geteld) blijft het progressief kartel de grootste fractie in de Gentse gemeenteraad, maar telt Groen wel bijna dubbel zoveel gemeenteraadsleden als sp.a. Die nieuwe verhouding brengt Groen aan zet in de onderhandelingen, wat dus ook betekent dat Groen de burgemeester mag leveren wat sp.a betreft. “De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven”, zegt Coddens daarover. Hij geeft nog aan dat sp.a samen met Groen blijft onderhandelen en het gemeenschappelijk programma onderschrijft. “Het gaat om een project en niet om de poppetjes.”

Wil Groen zelf burgemeester leveren? En zoja, wie?

De leiding, en dus ook de claim op de sjerp van Gent als grootste lijst, werd dus aangeboden aan Groen. De groenen gingen maandagochtend op dat aanbod in, en zullen nu de leiding nemen over de coalitiegesprekken. Logisch, volgens kopstukken Filip Watteeuw (huidig schepen) en Elke Decruynaere. “De kiezer heeft Groen in Gent een grotere rol toebedeeld. Wij zijn de grootste partij binnen de grootste politieke formatie. We gaan die verantwoordelijkheid opnemen”, zei Watteeuw voor de camera van VTM Nieuws.

Dan stelt zich natuurlijk de vraag of Groen met Filip Watteeuw (die de meeste voorkeurstemmen zal halen bij Groen) of met Elke Decruynaere als kandidaat-burgemeester naar de onderhandelingen trekken. Daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Watteeuw wil alvast niet in zijn kaarten laten kijken. Een direct antwoord op de vraag of hij kandidaat-burgemeester is, komt er niet. “Ja, een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheden, maar alle uitspraken daarover zijn voorbarig. Wij gaan de mogelijkheden zo goed mogelijk uitputten.”

“De sjerp voor een groene burgemeester ligt op tafel”, voegde Decruynaere daar nog aan toe. “Alles ligt op tafel, we gaan daar nu over onderhandelen en zullen er als team uitkomen. We gaan vanuit het kartel met Rudy Coddens gesprekken aan met de andere winnaar van de verkiezingen: de Open Vld. We nodigen alle partijen uit om samen te bekijken of een positief project mogelijk is. We gaan iedereen uitnodigen. We gaan daar ook de tijd voor nemen.”

De verwachting is dat de verschillende partijen maandagavond aan tafel gaan zitten samen, zodra de stemmen in Gent officieel bekendgemaakt zijn. Om 15.41 uur was nog steeds één stembureau niet gekend in Gent. Ook de officiële voorkeurstemmen zijn nog niet bekendgemaakt. Het is wel al duidelijk dat De Clercq met ruime voorsprong de populairste politicus in Gent is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER