Coalitievorming in Ninove zit muurvast na beslissing N-VA

Guy D’haeseleer van Forza Ninove. © BELGA

N-VA kiest voor een oppositiekuur in Ninove en stapt dus niet in een coalitie van Forza Ninove. De Vlaams-nationalisten willen die partij in bepaalde dossiers wel gedoogsteun geven vanuit de oppositie, 'als dat het algemeen belang van de stad dient'.

rvs

Op 14 oktober heeft de kiezer in Ninove opnieuw een sterk signaal gegeven. De uittredende coalitie is haar meerderheid kwijt, Forza Ninove maakte een sprong van 13,5 procent naar 15 zetels. ‘De kiezer heeft er overduidelijk voor gekozen een andere partij het initiatiefrecht toe te spelen’, zegt het bestuur van N-VA Ninove in een persbericht. ‘Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove.'

'De kiezer ziet N-VA duidelijk niet als geschikte partij om de problemen die Ninove wel degelijk kent, op te lossen’, aldus N-VA Ninove nog. ‘Deze impasse die is veroorzaakt door de huidige meerderheid, kan beter worden opgelost door partijen die hiervoor een duidelijk mandaat hebben gekregen en een comfortabele meerderheid op de been kunnen brengen.’

Met gedoogsteun N-VA?

‘Wij leggen ons dan ook neer bij de beslissing van de Ninovieter en kiezen daarom ook de volgende 6 jaar voor de oppositie’, is de plaatselijke N-VA-afdeling duidelijk. ‘Dit wil echter niet zeggen dat onze partij Ninove in onbestuurbaarheid wil storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en steun geven indien dit het algemeen belang van de stad dient.’ Dat geldt ook voor Forza Ninove, bevestigt N-VA-lijsttrekker Joors Arents.

Forza Ninove komt dus zo goed als zeker niet aan de macht in de Oost-Vlaamse gemeente. De lijst van Guy D’haeseleer had al zijn hoop gevestigd op een coalitie met N-VA om zo een nipte meerderheid te halen. De andere partijen, Open VLD en Samen, hadden eerder al laten weten niet met Forza in een coalitie te stappen. Een alternatieve minderheidscoalitie van Open VLD (9 zetels) en Samen (7 zetels), met de gedoogsteun waar N-VA op alludeert, zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Eerst moet de gemeenteraad zich wel uitspreken over een nieuw schepencollege. Als er geen voordrachtsakte is waarin een meerderheid van de gemeenteraadsleden zich uitspreekt voor het nieuwe college, volgt midden januari een geheime stemming. Als N-VA daarin bij zijn onthouding blijft, betekent dit dat een coalitie van Open VLD en SP.A (samen zestien zetels) de schepenen mag leveren, en niet Forza Ninove (vijftien zetels). Een nieuwe burgemeester kan desnoods worden aangewezen door de minister van Binnenlands Bestuur.

Open VLD start geen gesprekken: 'Veel te vroeg'

Uittredend burgemeester Tania De Jonge, met Open VLD na Forza Ninove de grootste partij, is alvast niet van plan om nu gesprekken op te starten. 'Daar is het veel te vroeg voor. Meneer D'haeseleer moet nu alles op een rijtje zetten en dan kijken wat hij doet.' Ook De Jonge wijst er daarbij op dat N-VA ervoor kan kiezen Forza Ninove te steunen vanuit de oppositie.

De Jonge noemt besturen met Samen en met de gedoogsteun van N-VA 'een optie', maar wil ten vroegste over een maand aan formatiegesprekken denken. 'Wij hebben de opdoffer nog niet verwerkt dat 40 procent van Ninove voor extreemrechts heeft gekozen. Het is nu eerst tijd voor een analyse van ons resultaat en voor een evaluatie van de huidige meerderheid.'