© BBC

Verhaal van vluchteling (13) laat Lily Allen niet onberoerd: “Sorry voor mijn land”

Vluchtelingen die tevergeefs proberen om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, stranden in tentenkampen in het noorden van Frankrijk. Popster Lily Allen (31) bezocht ‘de jungle van Calais’ en was erg aangedaan door het verhaal van een 13-jarige vluchteling.

jva

Lily Allen was in Calais op uitnodiging van hulporganisatie Help Refugees. Tijdens haar bezoek hielp ze mee met de vrijwilligers in de tentenkampen en terwijl werd ze gefilmd door een ploeg van de Britse omroep BBC. Toen ze in gesprek raakte met een 13-jarige jongen uit Afghanistan, één van de naar schatting 600 à 900 niet vergezelde minderjarige jongeren, liet Allen haar emoties de vrije loop.

De jongen vertelde hoe hij al drie maanden moederziel alleen vastzit in Calais, omdat hij herenigd wil worden met zijn vader die al in Birmingham woont. Maar de grenspolitiek van de Britse regering wordt strenger en de situatie van de jongen wordt hopelozer. Allen was zo geraakt door dit verhaal dat ze in tranen uitbarste en zich wilde excuseren in naam van haar landgenoten.

“De Britten hebben je drie keer kwaad gedaan”

“Het lijkt alsof de Britten je al drie keer in je leven hebben kwaad gedaan. We hebben je land gebombardeerd, je bevolking in de handen van de Taliban gejaagd en nu brengen we je leven in gevaar omdat we onze grenzen sluiten. In naam van mijn land wil ik me verontschuldigen voor alles wat we je hebben aangedaan”, zei Allen tegen de jongen tijdens het gesprek.

Veel vluchtelingen proberen toch het VK binnen te geraken door illegaal mee te reizen op vrachtwagens door de Kanaaltunnel. “Je gaat dit toch niet proberen? Want dat is levensgevaarlijk”, vroeg Allen bezorgd. “Ik wacht al drie maanden, maar het proces om als vluchteling legaal erkend te worden duurt zo lang. Je hebt gewoon meer kans als je het via een andere weg probeert”, aldus de jonge Afghaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer