© Photo News

“Minimumdienstverlening bij spoor onaanvaardbaar”

Een minimumdienstverlening bij het spoor is voor de socialistische overheidsvakbond ACOD onaanvaardbaar. Dat herhaalt de vakbond nu minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de druk verhoogt.

jvt

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) geeft bonden en directie bij het spoor nog tot eind dit jaar om een gegarandeerde dienstverlening in te voeren, of hij drukt zelf een wet door. “Ze moeten kiezen uit één van de vier scenario’s die NMBS en Infrabel hebben uitgewerkt”, zegt hij.

De deadline zint de spoorbonden niet. “We zullen er ons op alle mogelijke manieren tegen verzetten”, aldus Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor.

Een minimumdienstverlening is volgens Sempels onmogelijk. “Daar komen enorm veel mensen bij kijken, van seinhuizen tot dispatching. Het is een aantasting van het stakingsrecht en hier kunnen we niet mee akkoord gaan. We zullen dit op alle mogelijke manieren bestrijden, desnoods juridisch.”

Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de christelijke vakbond ACV-Transcom, blijft voorlopig op de vlakte. “We hebben nog tot eind december om tot een akkoord te komen. We zullen zien hoe het dossier evolueert”, aldus Piens.

“Vanaf volgend jaar minimale dienstverlening op trein”

© BELGA

Begin volgend jaar is er een minimale dienstverlening bij het spoor. Dat zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) die de spoorbonden voor het blok zet.

“De bonden moeten kiezen uit één van de vier scenario’s die NMBS en Infrabel hebben uitgewerkt”, zegt Bellot. Voor de treinreizigers is dat alvast goed nieuws: bij een spoorstaking zal minstens één op de zeven treinen rijden. Daarvoor moet het spoor 15 procent van alle treinbestuurders en -begeleiders optrommelen. “Als ze op 31 december geen keuze hebben gemaakt, dan hak ik zelf de knoop door”, zegt Bellot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer