© ToPa

Moord ACV-bediende in Diest: Raadkamer spreekt zich nog niet uit over internering van verdachte

De raadkamer in Leuven heeft zich dinsdag nog niet uitgesproken over de mogelijke internering van Sebastian H. De beslissing werd uitgesteld tot 18 december. Dat gebeurde op verzoek van de drie burgerlijke partijen. De 37-jarige Pool wordt verdacht van de moord op een loketmedewerkster van het ACV in de vakbondskantoren in Diest deze zomer.

Sebastian H. stapte op maandag 21 augustus 2017 om 11.45 uur het ACV-dienstenkantoor in de Koning Albertstraat in Diest binnen. Zoals de procedure voorschrijft, nam hij eerst een ticket, maar hij bedacht zich al snel. De man begaf zich naar de loketten en schoot een van de drie medewerkers in koelen bloede neer. De 38-jarige Sara Van Passel werd getroffen door twee schoten en overleed ter plaatse. De schutter kende de loketmedewerkster niet persoonlijk. Het slachtoffer was lukraak gekozen.

De dader richtte zijn wapen vervolgens op een van de twee andere loketbedienden, maar loste geen schot. “De klus is geklaard”, zei hij bij het verlaten van het ACV-kantoor. Voorbijgangers zagen hoe hij de vlucht nam met zijn motorfiets. Een werknemer van de vakbond had hem herkend als klant. Later die dag gaf de man zich aan bij de lokale politie van de zone BRT (Begijnendijk/Rotselaar/Tremelo).

Sebastian H., een in Rotselaar wonende Pool, handelde uit wrok omdat de vakbond hem onvoldoende gesteund zou hebben na een arbeidsongeval en een dispuut met zijn vroegere werkgever. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij dat hij dronken en depressief naar het ACV-kantoor was getrokken. Hij liep al enkele maanden met het vuurwapen rond. De verdachte bekende de feiten en werd in verdenking gesteld voor moord. Tijdens het onderzoek stelde hij zich weinig bereidwillig op. Zo weigerde hij deel te nemen aan de reconstructie.

Na een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek werd de zaak vorige week verwezen naar de raadkamer. Het parket van Leuven vordert de internering. Volgens de verslagen van de deskundigen is Sebastian H. ontoerekeningsvatbaar. De man, die nog steeds in voorhechtenis zit, woonde dinsdag de debatten bij in het Leuvense gerechtshof.

Er zijn drie burgerlijke partijen: de nabestaanden van het slachtoffer, het ACV als haar gewezen werkgever en twee andere loketbedienden. Hun raadsmannen hebben dinsdag in koor uitstel gevraagd. “De procedure komt plots in een stroomversnelling. Het was een beetje te kort dag”, stelden ze. “Het gaat in dit stadium niet over een doorverwijzing naar de kamer van inbeschuldigingstelling met het oog op een assisenproces.” Bij internering doet de raadkamer een uitspraak ten gronde. Het is een van de twee gevallen waarin de raadkamer zich kan uitspreken over de schuld van de verdachte.

De raadkamer heeft het verzoek tot uitstel ingewilligd en beslist op 18 december over het lot van de vermoedelijke dader: internering of verschijning voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant. Een behandeling door de correctionele rechtbank is uitgesloten.

Aangeboden door onze partners