Dode vinvis wekt straks energie op

Op het strand van De Haan is een dode vinvis aan land gesleept. Het dier van 15 à 18 meter wordt in stukken gezaagd en verwerkt. Hoe gebeurt dat en levert dat nog iets op?

Klaas Maenhout

Het kadaver van de vinvis wordt zo snel mogelijk - uiterlijk tegen morgenavond - naar Rendac gebracht. Het bedrijf uit Denderleeuw is gespecialiseerd in de verwerking van dierlijk restmateriaal en is het enige bedrijf in ons land dat de kadavers mag verwerken. Algemeen directeur Jeroen Colpaert legt uit wat er met het dier gebeurt.

Hoe komt het dier bij jullie binnen?

‘Het kadaver wordt in stukken binnengebracht. Hoe kleiner de stukken, hoe beter. Afhankelijk van hoe groot de stukken zijn, moeten we ze zelf nog kleiner maken. Dat is geen aangenaam werkje door de geur.’

Wat gebeurt er met het kadaver?

‘Veel mensen denken dat het lijk wordt verbrand, maar dat is niet zo. We verbranden hier niets. Het kadaver wordt eerst gepasteuriseerd (schadelijke bacteriën vernietigen door verhitting, red.), vervolgens wordt het gesteriliseerd en uiteindelijk wordt het ingedampt omdat het kadaver veel water bevat. Uiteindelijk bekomen we twee producten: dierlijk vet en dierlijk, eiwitrijk meel.’

‘De producten behoren tot de categorie 1-lijn. Dat betekent dat ze nooit ofte nimmer in contact mogen komen met de voedselketen.’

Wat gebeurt er met het dierlijk vet en het meel?

‘Het dierlijk vet wordt vermengd met biodiesel. Volgens Europese wetgeving is het verplicht om biodiesel te vermengen. Dat kan onder andere met gerecycleerde restvetten van frituren of met dierlijke vetten zoals in dit geval.’

‘Het dierlijk meel komt terecht in biomassacentrales of wordt gebruikt als brandstof in cementovens. De vinvis levert dus uiteindelijk energie op. We zijn een sustainable (duurzaam, red.) bedrijf.’

Wordt er nog iets uit het kadaver gehaald?

‘Nee, het kadaver wordt integraal verwerkt.’

Treffen jullie speciale voorbereidingen?

‘We krijgen gemiddeld maar één keer per jaar zo’n dier binnen. Het is een mooi en groot dier, maar uiteindelijk is dat hetzelfde als een dood paard of een dode koe. Het volume van de vinvis is ook marginaal vergeleken met het totale volume dat hier verwerkt wordt.’

Vinvis

Het is van november 1997 geleden dat er nog een gewone vinvis aangespoeld is. Waar het dier vandaan komt en hoe het in Belgische wateren is terechtgekomen, is nog onduidelijk. De vinvis werd opgemerkt door een helikopter van het leger. Na onderzoek zullen experts meer informatie kunnen verzamelen over de herkomst van het dier.

Vinvissen behoren tot de grootste familie van baleinwalvissen en kunnen 25 à 27 meter lang worden. Ze danken hun naam aan de kleine maar opvallende rugvin, die ver op de rug geplaatst staat.