Staking bagageafhandelaar Aviapartner: vandaag al 137 vluchten geschrapt, gesprekken opgeschort

© if

Door een spontane staking bij Aviapartner, dat onder meer de bagage van Ryanair en TUI fly afhandelt, worden vrijdag al zeker 137 vluchten geannuleerd. Volgens de luchthaven zal de hinder zeker tot zaterdagochtend aanhouden. De vakbonden en de directie zijn vrijdag samengekomen, maar die gesprekken zijn rond 12.30 uur afgesprongen.

rrln, jvh

De staking brak donderdagmiddag rond 17.30 uur uit. De gevolgen waren onmiddellijk voelbaar. ’s Avonds werden al tientallen vluchten geannuleerd, terwijl veel passagiers zonder hun bagage moesten vertrekken. “De achterblijvende bagage wordt geklasseerd en naar de bestemmingen van de reizigers of naar hen thuis gestuurd”, zei Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport.

Dat zoveel vluchten geannuleerd werden, kwam doordat niet alleen de bagageafhandeling stil lag. “Alle operaties van Aviapartner op de tarmac zijn gestopt”, aldus Muls. Ook de werknemers die met ‘tractors’ de vliegtuigen terugduwen richting startbaan, hebben bijvoorbeeld het werk neergelegd.

LEES OOK. Vlucht geschrapt of vertraagd door staking Aviapartner? Dit moet u weten én (zelf) doen

Vrijdag al zeker 137 vluchten geannuleerd

De chaos op de luchthaven werd vrijdag alleen maar groter. Terwijl Brussels Airport zich klaarmaakte voor de drukste dag van de herfstvakantie met 47.000 reizigers, liep het aantal vluchten dat niet kon vertrekken, alleen maar op. Vrijdagmiddag werden al zeker 137 vluchten (waarvan 90 vertrekkende en 47 aankomende) geannuleerd, bevestigt de luchthaven.

Vooral Ryanair wordt fors getroffen, maar ook de vluchten van TAP Portugal, KLM en HOP! Air France ondervinden hinder. “Enkele andere vluchten die afgehandeld worden door Aviapartner vertrekken ook zonder bagage, het is nog niet duidelijk hoeveel dat er zijn”, aldus Muls.

Brussels Airport raadt reizigers aan te controleren of hun vliegmaatschappij getroffen is door de staking. Dat kan hier. Onder meer Ryanair, Easyjet en British Airways werken met Aviapartner als afhandelaar. Wie bij de gedupeerden hoort, wordt aangeraden enkel handbagage mee te nemen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft alvast zes vluchten afgeleid naar de luchthavens van Charleroi en Luik. Eén vlucht is afgeleid naar Rotterdam, meldt TUI-woordvoerster Sarah Saucin. De passagiers kregen gisteren een sms dat hun vlucht elders vertrekt. De luchtvaartmaatschappij voorziet daarvoor transferbussen. Vier vluchten vertrekken wel in Zaventem.

Als de bagage van de luchtvaartmaatschappij niet door Aviapartner wordt afgehandeld, is er niets aan de hand. Zo is Brussels Airlines niet getroffen, die maatschappij werkt samen met Swissport. Indien er toch bagage ontbreekt bij aankomst, kunnen reizigers het best hun luchtvaartmaatschappij contacteren, klinkt het.

Overleg opgeschort

Ondertussen probeerden de vakbonden en directie van Aviapartner een oplossing te vinden. Ze zijn vrijdag rond 10 uur voor een eerste overleg samengekomen, maar die gesprekken zijn rond 12.30 uur stilgelegd. Beide partijen zijn voor onbepaalde tijd uit elkaar gegaan, klinkt het. De vakbonden zijn niet tevreden met wat de directie op tafel heeft gelegd. De staking duurt voort.

“We hebben aan de directie gevraagd om ons opnieuw te contacteren als er echt concrete antwoorden zijn op de vragen die we gesteld hebben”, vertelt Sandra Langenus van vakbond ABVV. “Met deze antwoorden kunnen we echt niet terugkeren naar het terrein om de mensen te vragen het werk te hervatten. De mensen zijn het echt beu en dat begrijpen we volledig. We zullen ook geen marathon- of nachtvergadering opstarten als we niet voelen dat de directie echt vorderingen wil maken”

LEES OOK. Waarom de spontane staking bij Aviapartner uitbrak: “Waslijst aan klachten”

De directie van Aviapartner zelf reageert voorlopig niet.

© Patrick Gueneau

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen