AFP or licensors

Portret van Edmond de Belamy, gesigneerd "min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]": 432.000 dollar

Bij veilinghuis Christie's in New York is het schilderij "Edmond de Belamy" onder de hamer gegaan voor een bedrag van 432.000 dollar, omgerekend zo'n 380.000 euro. Niets bijzonders? Het schilderij is gemaakt door een algoritme, niet door mensen. Het is de eerste keer dat een groot veilinghuis een artificieel kunstwerk verkoopt, de verkoopprijs ligt bijna 45 keer hoger dan geschat.    

"Edmond de Belamy", dat is de naam van het kunstwerk. Het doek toont een beeltenis van een man uit de 18e eeuw. Een zwarte geklede jas, een witte kraag. Het gezichtstrekken zijn vaag, en er zijn witte vlekken op het doek. Net zoals andere schilderijen is het gesigneerd met de naam van de artiest. In dit geval is dat technisch gesproken een algoritme: "min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]".

De mens achter dat algoritme is Pierre Fautrel (25), van het Parijse kunstcollectief Obvious. Dat legt zich toe op kunstcreatie met behulp van artificiële intelligentie. Fautrel voedde het algoritme met een dataset van 15.000 portretten, geschilderd tussen de 14e en de 20e eeuw. Het programma leerde om zelf beelden te creëren door zijn eigen werk te vergelijken met dat in de dataset, tot het geen onderscheid meer kon maken met de echte schilderijen.

(lees verder onder de foto's)

"Edmond de Belamy", gesigneerd "min G max D Ex[log(D(x))]+Ez[log(1-D(G(z)))]"
AFP or licensors
"Edmond de Belamy", met co-creator Pierre Fautrel
AFP or licensors

"Edmond de Belamy" maakt deel uit van een reeks portretten van de fictieve familie De Belamy, allemaal gecreëerd door het algoritme. Voor Fautrel doet het niet onder voor een door mensen geschilderd werk. "Het algoritme creëert het beeld, maar wij mensen hebben besloten om dit te doen. Wij hebben het uitgeprint, het gesigneerd, het mooi omlijst met een gouden frame", zegt hij aan het persagentschap AFP.

Hij begrijpt dat sommige mensen het portret sceptisch bekijken, maar dat was volgens hem ook het geval toen de fotografie ontstond. "Dat was toen ook geen kunst en zou toen ook het einde van kunstenaars betekenen."

(lees verder onder de foto)
 

Obvious

"Artificiële intelligentie verandert de kunstmarkt"

Het portret is het eerste "artificiële" kunstwerk dat door een groot veilinghuis als Christie's te koop aangeboden werd. "Artificiële intelligentie is maar een van de vele technologieën die een impact zullen hebben op de kunstmarkt van de toekomst, al is het nog te vroeg om te voorspellen wat de veranderingen allemaal zullen zijn", zegt Richard Lloyd, specialist bij Christie's, aan BBC.

Het portret werd oorspronkelijk geschat op 7.000 tot 10.000 dollar, de uiteindelijke verkoopprijs ligt dus bijna 45 keer hoger dan verwacht. De koper is een anonieme, telefonische bieder.

Meest gelezen