Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Na de stilte: vier partijen starten dinsdag inhoudelijke coalitiegesprekken in Gent

Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open Vld) blijven allebei de Gentse burgemeesterssjerp claimen.Beeld Belga

In Gent starten het kartel sp.a-Groen, Open Vld en CD&V dinsdag met inhoudelijke coalitiegesprekken. Of de partijen ook alle vier tot het bestuur zullen toetreden en wie de nieuwe burgemeester wordt, is nog niet duidelijk.

Het bleef de afgelopen dagen bijzonder stil in Gent. Kandidaat-burgemeesters Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open Vld) hielden wel bijna dagelijks contact, maar de vier partijen zaten niet meer samen rond de tafel. De onenigheid over de samenstelling van de nieuwe bestuursploeg leidde tot een patstelling. 

Het kartel pleit voor een voortzetting van de huidige paars-groene coalitie, zonder CD&V. “De kiezer heeft voor paars-groen gekozen, zij het met gewijzigde verhoudingen tussen die drie partijen”, luidt de redenering. Open Vld, dat zich op verkiezingsavond aan CD&V verbond, is echter niet van plan om de christendemocraten te lossen. Zeker niet zonder de garantie dat De Clercq burgemeester wordt.

Voorlopig vallen in geen van beide blokken barsten te bespeuren. Woensdagavond bevestigde een ledenvergadering van de Gentse sp.a het vertrouwen in het kartel met Groen, terwijl ook CD&V en Open Vld de voorbije dagen aan een ‘gemeenschappelijk project’ werkten.

Gijzelen

Nu wordt de patstelling enigszins doorbroken. “Het kartel neemt zijn verantwoordelijkheid”, zegt Watteeuw. Binnen Groen valt te horen dat “we de stad niet laten gijzelen door de ambities van één man”. Open Vld en CD&V zijn tevreden dat de gesprekken kunnen starten. In de wandelgangen valt wel ergernis te horen over Watteeuws communicatie. “Zij hebben de gesprekken wel eerst opgeschort, hé!”, klinkt het.

Dat de onderhandelingen inhoudelijk worden opgestart, wil niet zeggen dat Gent ook een monstercoalitie krijgt. Het kartel blijft vasthouden aan paars-groen, en laat ook zijn claim op de sjerp niet varen. “Ik blijf met veel goesting kandidaat-burgemeester voor Gent”, benadrukt Watteeuw.

Twitter bericht wordt geladen...