Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Groen: “Bal ligt in kamp van De Wever”

Wouter Van Besien.Beeld MLS

Er blijft een kans bestaan dat Groen in Antwerpen in een coalitie stapt met N-VA, al benadrukken de groenen dat het verschil tussen beide partijprogramma’s erg groot blijft. 

Vrijdag sprak de Groen-delegatie onder leiding van Wouter Van Besien bijna vier uur met formateur Bart De Wever (N-VA). Dat gesprek verliep in een constructieve sfeer, maar Groen wacht nu op voorstellen van De Wever. “Wat ons betreft is de informatieronde voorbij, de bal ligt in het kamp van De Wever”, zei de Groen-kopman achteraf.

Tijdens de herfstvakantie zullen alle partijen nog eens bij De Wever kunnen komen voor een technische en financiële toetsing van de programmapunten.

Verwacht wordt dat De Wever na de herfstvakantie een formatienota zal voorleggen. Afhankelijk van de reacties van de partijen op die nota zal wellicht duidelijk worden wie verder zal onderhandelen om uiteindelijk een nieuwe coalitie te vormen. Van Besien sloot vrijdag niet uit dat zijn partij met N-VA in zee gaat, maar herhaalde dat dat niet vanzelfsprekend is. “Wij zeggen wat we voor de verkiezingen al zeiden: het verschil tussen de programma’s van Groen en N-VA is in Antwerpen hemelsbreed.” Vooral rond mobiliteit, luchtkwaliteit, sociaal beleid en diversiteit is de kloof volgens Groen nog bijzonder diep.