Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Indonesisch passagiersvliegtuig stort neer in zee: wellicht 189 doden

► Reddingswerkers dragen een slachtoffer van de vliegramp weg in de haven van Tanjung Priok.Beeld EPA

Na de vliegramp met een passagiersvliegtuig in Indonesië zijn de eerste lichamen geborgen, zo meldt de nationale reddingsdienst Basarnas. Waarschijnlijk zijn alle 189 mensen aan boord omgekomen. Na uren zoeken zijn er volgens de Indonesische autoriteiten geen aanwijzingen dat er overlevenden zijn.

De Boeing 737 Max 8 van prijsvechter Lion Air was gisterochtend (lokale tijd) vertrokken van de luchthaven in Jakarta, en was onderweg naar Pangkal Pinang, op het eiland Bangka. Dertien minuten nadat het vliegtuig was opgestegen, verdween het van de radar. De piloten zouden nog hebben gevraagd of zij terug mochten keren naar de luchthaven. Hiervoor kregen zij toestemming, maar het toestel is in de Javazee gecrasht, op ongeveer 70 kilometer van de Indonesische hoofdstad. Het is nog onbekend wat de oorzaak is geweest.

Er waren acht bemanningsleden en 181 passagiers aan boord, onder wie twee baby's en een kind. Het toestel was onderweg naar het eiland Bangka, een populaire toeristische bestemming vlakbij Sumatra. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen aan boord waren.

Zeebodem

Er werd met duikteams naar slachtoffers gezocht. Ook is een zoekactie gestart naar de zwarte doos van het toestel. “We hebben zwemvesten gevonden, gsm's en delen van het vliegtuig", aldus Muhammad Syaugii, hoofd van het Indonesische agentschap voor reddingsoperaties. Vermoed wordt dat de vliegtuigromp op de zeebodem ligt, op ongeveer 35 meter diepte. Een woordvoerder van Basarnas verwacht dat de meeste slachtoffers nog in de romp van het vliegtuig zitten.

‘We hebben zwemvesten gevonden, gsm's en delen van het vliegtuig’
Muhammad Syaugii, hoofd reddingsoperaties

Het neergestorte vliegtuig had een dag eerder technische problemen tijdens een vlucht van Bali naar Jakarta. "Deze hebben we volgens de procedures verholpen", zegt een topman van Lion Air. Hij wil niet zeggen wat het technische probleem was. Het neergestorte toestel zou nog nieuw zijn, en was pas in augustus in gebruik genomen. Zowel de piloot als de copiloot waren ervaren vliegers.

Indonesië is een van de snelst groeiende markten in de luchtvaart, maar heeft een slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In 2007 werd het Indonesische maatschappijen verboden op Europa te vliegen omdat het niet veilig genoeg zou zijn. De afgelopen tien jaar kreeg een aantal van hen weer toestemming om het Europese luchtruim te betreden en in juni dit jaar werd het verbod opgeheven. In 2016 stelden de Verenigde Staten hun luchtruim weer open voor Indonesische maatschappijen.

Lion Air werd in 1999 opgericht. De prijsvechter, die moderne toestellen gebruikt van producenten Boeing en Airbus, groeide sterk de afgelopen jaren. De maatschappij vliegt op tientallen bestemmingen, hoofdzakelijk binnen Indonesië zelf. Lion Air zou een vloot hebben van een honderdtal toestellen. In 2013 stortte een toestel van Lion Air neer in zee bij Bali, toen het de landingsbaan miste. Alle 108 inzittenden overleefden de crash.

Een forensisch team van de politie onderzoekt brokstukken die uit de zee werden gelicht.Beeld AP

De Indonesische president Joko Widodo heeft in een televisietoespraak de familieleden van de slachtoffers gecondoleerd.