Direct naar artikelinhoud
Consument

Tarief: 2.400 euro per uur. Test-Aankoop waarschuwt voor malafide spoedherstellers

Tarief: 2.400 euro per uur. Test-Aankoop waarschuwt voor malafide spoedherstellers
Beeld Bas Bogaerts

Na een avondje uitgaan in het holst van de nacht een slotenmaker moeten bellen omdat je je sleutels verloor? "Dat is 400 euro, alstublieft." Test-Aankoop trekt aan de alarmbel en waarschuwt voor malafide spoedherstellers.

Meer dan eens heeft de vakman in kwestie niet meer dan tien minuutjes werk gehad. 400 euro voor het herstellen van een slot, reken dan maar eens uit: meneer werkt dus aan een uurtarief van maar liefst 2.400 euro per uur. Maar jij wilt uiteraard in je eigen bed slapen en dus betaal je gedwee. Cash, want dat eisen die malafide spoedherstellers.

Een paar duizend klachten krijgen ze jaarlijks bij de Economische Inspectie, de Consumentenombudsdienst en Test-Aankoop. "Er zijn nog te veel mensen die exuberante bedragen neertellen voor spoedherstellingen", zegt Simon November van Test-Aankoop. "En dan is het probleem in veel gevallen niet eens opgelost of krijgen ze het advies om meteen te investeren in nieuw materiaal. Er zijn charlatans aan het werk."

De meeste klachten gaan over slotenmakers en loodgieters. “In principe mag een handelaar zijn prijzen vrij kiezen, zolang hij of zij geen misbruik maakt en woekerprijzen hanteert", zegt Jean-Philippe Gakwaya, jurist bij Test-Aankoop. "Maar vaak profiteren ze van de acute situatie. Iemand sluit zichzelf buiten, een verwarmingsketel begeeft het of een kelder staat onder water. In zulke gevallen wil iedereen zo snel mogelijk geholpen worden."

‘Vaak profiteren ze van de acute situatie, iedereen wil zo snel mogelijk geholpen worden’
Jean-Philippe Gakwaya, jurist bij Test-Aankoop

Kwaliteitslabel

En dan gaan veel mensen snel te rade op Google, klikken ze op de eerste de beste – en vaak dus de bovenste – spoedhersteller. "En dat blijkt dus heel vaak de malafide te zijn. Het is niet omdat ze bovenaan staan, dat ze de meest betrouwbare zijn. Die bedrijven betalen gewoon om hoog gerangschikt te staan. Bepaalde namen komen steeds terug: SOS 24/7, SOS Expert, Speedy Chauffage, Joyce 84..."

Een wettelijk kader is er niet. Minister Kris Peeters (CD&V) laat een onderzoek voeren naar de problemen in de sector. Maar ondanks enkele tips van Test-Aankoop blijkt het bijzonder moeilijk om de juiste – bonafide – spoedhersteller te kiezen. "Vraag vrienden of familie wie zij al contacteerden of kies een betrouwbare naam uit de dichte regio", adviseert Gakwaya. "Probeer vooraf zoveel mogelijk informatie in te winnen en spreek een bedrag af. Laat een bestek opmaken vooraleer de werken worden uitgevoerd. Ook op een factuur heb je recht. Eigenlijk heeft de sector nood aan een kwaliteitslabel."

SLEUTEL KWIJT: 380 euro voor 7 minuten werk én dreigement

Een oudere dame sluit zichzelf per ongeluk buiten en belt de slotenmaker. Na amper zeven minuten krijgt de spoedhersteller in kwestie de deur open, zonder dat die daarvoor het slot moet forceren of demonteren. Prijskaartje? 380 euro, onmiddellijk te betalen. Dat heeft mevrouw uiteraard niet zomaar op zak. De slotenmaker dreigt dat als ze binnen de twee dagen niet betaalt, de factuur zal oplopen tot 1.000 euro.

CHAUFFAGE LEKT: 318,5 euro zonder herstelling

Een koppel uit Luik belt een spoedhersteller voor hun lekkende verwarmingsketel. Pas drie dagen later krijgen ze de technieker over de vloer, die na slechts vijf minuten aankondigt dat twee onderdelen vervangen moeten worden, maar dat een nieuwe ketel eigenlijk de beste oplossing is. Hij kan hen zelfs 145 euro korting geven. Het koppel wil daar even over nadenken, maar krijgt ondertussen wel de rekening van de spoedafspraak gepresenteerd: 238,5 euro plus 80 euro verplaatsingskosten.