Direct naar artikelinhoud
Het weer

Noodweer veroorzaakt ravage in Europa: “Basiliek van San Marco op 1 dag 20 jaar verouderd”

Een man probeert zijn auto uit de sneeuw te halen in Firminy in de Haute Loire in Frankrijk.Beeld AFP

Zware onweders, stormen en sneeuwbuien houden grote delen van Europa in hun greep. Vooral Italië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Kroatië zijn zwaar getroffen. Een overzicht van het noodweer dat Europa in de ban houdt.

Italië

In Italië is het alle hens aan dek door zware onweders. Het lagedrukgebied met veel regen en rukwinden verlamt praktisch het hele land van noord tot zuid. Overal is code rood van het weeralarm van kracht.

De balans is zwaar. “De uitzonderlijke golf van slecht weer heeft een dramatische tol geëist: 10 doden, 4 ernstig gewonden en een vermiste”, somde minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini op. De bevolking wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven.

Een man kijkt naar de woeste golven in Monterosso in de Italiaanse regio Ligurië.Beeld AFP

Onder de doden bevindt zich een brandweerman die terechtkwam onder een vallende boom. In de naburige provincie Trente overleed een vrouw als gevolg van modderstromen die haar huis overspoelden en werd in een meer het lichaam van een visser aangetroffen. In de buurt van de badplaats Rimini werd een kitesurfer door een windvlaag tegen een klif gesmeten en dodelijk verwond. 

In heel het land heeft de brandweer sinds het begin van het noodweer 7.000 interventies gedaan. Hevige regenval, die gepaard gaat met rukwinden tot 180 kilometer per uur, zorgen in sommige Italiaanse regio’s voor zware verkeersproblemen.

Een ontwortelde boom in Rome.Beeld EPA

Alle havens aan de Ligurische kust zijn wegens de orkaanwinden gesloten, evenals de luchthaven van Genua. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn alle vluchten geannuleerd. Op zee worden golven van 8 tot 10 meter gerapporteerd. In Rome en verschillende andere steden zijn de scholen dicht. 

In de haven van Savona, ten westen van Genua, overstroomde een autoterminal. Honderden auto’s, waaronder van het luxemerk Maserati die bestemd waren voor de export naar het Midden-Oosten, werden erdoor verwoest.

In de kustgemeente Rapallo, 30 kilometer ten zuidoosten van Genua, heeft een storm tientallen luxejachten vernield. Ook het jacht van de zoon van Silvio Berlusconi liep volgens Italiaanse media zware schade op.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook in Zuid-Tirol geldt de hoogste waarschuwingsfase, wat betekent dat rampen mogelijk zijn. Volgens de Italiaanse media zitten ongeveer 170 mensen, toeristen en hotelmedewerkers, vast op de Stelviopas. Deze bergpas, een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen, is populair bij wielrenners.

Eerder waren al modderstromen op de Brennersnelweg tussen Italië en Oostenrijk terechtgekomen.

Twitter bericht wordt geladen...

In Venetië is de situatie precair. De lagunestad zet zich schrap voor de zwaarste overstromingen sinds 1979. Zeventig procent van het historische centrum is overstroomd en het waterpeil blijft stijgen. Het San Marcoplein is afgesloten. De politie heeft toeristen in veiligheid gebracht. 

De beroemde basiliek op het plein bleef niet gespaard. Het water stond in de kerk zestien uur lang tot 90 centimeter hoog. Dat meldde het persbureau Ansa onder aanhaling van administratief directeur Carlo Alberto Tesserin. “Op één dag is de basiliek 20 jaar verouderd en dat is nog maar een optimistische inschatting”, zei hij. 

Ook de Italiaanse rivieren blijven aanzwellen. Voor vandaag zijn er nieuwe onweders aangekondigd in het noordwesten van het land.

De beroemde basiliek op het San Marcoplein bleef niet gespaard van de waterellende.Beeld EPA
Het waterpeil in Venetië blijft stijgen.Beeld Photo News

Malta

Op Malta eiste een ruige zee het leven van twee mensen. Het gaat om een Duitse vrouw die nabij het eiland Gozo aan het duiken was en een 85-jarige visser die tragisch genoeg vorig jaar nog een prijs kreeg voor het redden van een drenkeling.

Oostenrijk

Ook elders in Europa slaat het noodweer hard toe. In Oostenrijk leidt het stormweer vooral in het zuiden van het land tot problemen op de weg. In de deelstaat Karinthië zitten 10.000 gezinnen zonder elektriciteit. De mensen in de regio van Klagenfurt worden aangeraden binnen te blijven wegens een nakende storm.

Frankrijk

En ook in Frankrijk leidt het weer tot problemen met de elektriciteitsvoorziening. Daar zitten volgens netbeheerder Enedis bijna 200.000 gezinnen zonder stroom. Meer dan 1.000 mensen moesten de nacht doorbrengen in noodonderkomens, door grote verkeersproblemen in het centrum van het land.

Een man verwijdert sneeuw van zijn wagen in Firminy in de Haute Loire.Beeld AFP

In het zuiden van Frankrijk, in het departement Haute-Loire net onder Clermont-Ferrand, zaten gisteravond zeker 800 auto’s geblokkeerd door een vroege en onverwacht stevige winterprik. Volgens lokale media viel er een tiental centimeter sneeuw en zijn wegen er nagenoeg onberijdbaar zonder sneeuwkettingen.

De Côte d’Azur bleef ook niet gespaard en kreeg af te rekenen met een stormvloed. “De golven zijn zo krachtig dat de deuren van de appartementsgebouwen trillen”, getuigt een verslaggever van Nice-Matin

Onderstaande video laat zien hoe een onvoorzichtige ramptoerist wordt meegesleurd door de golven in Nice. Gelukkig komt hij er zonder veel kleerscheuren vanaf:

Twitter bericht wordt geladen...

In 26 Franse departementen, van de Ardennen tot de Tarn, geldt code oranje. Voor vandaag wordt zachter weer voorspeld.

Zwitserland

In Zwitserland werden verschillende Alpenpassen door overvloedige sneeuw versperd. Daaronder ook de Gotthardpass, die tien jaar geleden voor het laatst eind oktober niet meer toegankelijk was. In die regio werden er windsnelheden tot 213 kilometer per uur gemeten. Ontwortelde bomen hinderen het verkeer in de kantons Engadin, Tessin en Oost-Zwitserland.

Kroatië

Kroatië werd eveneens getroffen. De snelwegen rond de noordelijke havenstad Rijeka werden wegens de hevige regen voor alle verkeer gesloten. Wegens stormen met orkaankracht werden de veerdiensten van het vasteland naar de eilanden tussen Dubrovnik en Rijeka stopgezet. 

Spanje

Spanje werd evenmin van noodweer gespaard. Op het eiland Minorca zaten 30.000 gezinnen 48 uur lang in het donker na de doortocht van een tornado dit weekend. Een arctische luchtmassa boven het noorden van Spanje was verantwoordelijk voor een winterse mengeling van regen en sneeuw, die in Asturië en Galicië voor heel wat verkeershinder zorgde. Het leger werd ingeschakeld om de hulpdiensten te helpen bij het verwijderen van neergekomen bomen en elektriciteitskabels.