© Photo News

Treinbegeleiders niet akkoord met verplichte naamkaart: “Wat als ze aan mijn deur staan en mij in elkaar slaan?”

Vanaf 1 november moeten treinbegeleiders, veiligheidspersoneel en onderstationschefs van de NMBS verplicht een badge dragen met daarop hun naam. Die nieuwe regel kan op weinig begrip rekenen bij de begeleiders, die vrezen voor agressie in hun privéleven. Dat meldt VRT NWS.

jtp

Vanaf 1 november mag de NMBS GAS-boetes uitschrijven tussen 50 en 500 euro. Volgens de wetgeving moeten begeleiders die zo’n vaststelling doen echter identificeerbaar zijn. En dus krijgt iedereen een badge met daarop de familienaam en de eerste letter van de voornaam. Maar daar is het personeel het niet mee eens.

“Het spoorpersoneel wordt nu al geconfronteerd met fysieke en verbale agressie, we hebben schrik dat reizigers ons makkelijk online kunnen opsporen. Dan komt de persoonlijke levenssfeer in het gedrang”, aldus Gunther Blauwens van ACOD Spoor aan VRT NWS.

“Als ik mijn naam moet vrijgeven, vrees ik dat ik in mijn privéleven ook nog eens met boze reizigers ga geconfronteerd worden. Wat als ze straks aan mijn deur staan en mij in elkaar slaan?”, aldus een anonieme treinbegeleider.

“Wet is de wet”

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman bevestigde de angst van veel treinbegeleiders in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Wij stonden ook niet te springen voor de naambordjes, maar de wet is de wet en vanaf morgen (donderdag, red.) zullen we die uitvoeren”, aldus Temmerman, die wel beloofde dat de NMBS de situatie nauwgezet opvolgt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer