Steven Vanackere op weg naar Nationale Bank

© Photo News

De federale regering draagt ex-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) voor om directeur te worden bij de Nationale Bank. Zijn definitieve benoeming is wellicht een formaliteit.

Matthias Verbergt

De regering-Michel draagt Steven Vanackere (54) voor als nieuwe directeur bij de Nationale Bank. De CD&V’er moet er zijn partijgenote Marcia De Wachter opvolgen.

Vanackere was van 2011 tot 2013 minister van Financiën in de regering-Di Rupo. Momenteel is hij gecoöpteerd senator.

De regentenraad van de Nationale Bank moet nu oordelen over zijn benoeming, waarna de regering de finale beslissing neemt. Maar dat is wellicht een formaliteit. Een benoeming geldt voor zes jaar.

Vicegouverneur

Vanackere wordt lid van het directiecomité van de Nationale Bank, dat naast gouverneur Jan Smets (CD&V) en vicegouverneur Pierre Wunsch (MR) uit vijf andere directeurs bestaat.

Maar de samenstelling van de directie is de komende tijd aan verandering toe. Volgend jaar volgt Wunsch als gouverneur Smets op, die met pensioen gaat. Wunsch is de ex-kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Op die manier wordt het directiecomité herleid tot zes personen, een stap waarover de regeringspartijen vorig jaar al een delicaat compromis bereikten. Onder de zes is geen enkele vrouw.

N-VA zag naar eigen zeggen af van een bijkomende directeursfunctie die de partij toekwam. De regering moet wel nog bepalen wie de nieuwe vicegouverneur zal worden.

De Tijd berichtte als eerste over de voordracht van Vanackere.