Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Ex-minister Steven Vanackere wordt nieuwe directeur Nationale Bank

Steven Vanackere.Beeld Photo News

De federale regering draagt oud-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) voor als directeur bij de Nationale Bank. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd door het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Als Vanackere effectief wordt benoemd, zitten er geen vrouwen meer in het directiecomité van de Nationale Bank.

De regentenraad van de Nationale Bank heeft zonet een positief advies afgeleverd over de voordracht van Steven Vanackere als directeur. Dat is vernomen uit goede bron. De beslissing gaat nu terug naar de federale regering, die de oud-minister van Financiën nog formeel moet benoemen. Al is dat normaal gezien een formaliteit.

De ex-minister van Financiën volgt Marcia De Wachter op, die de overstap maakte naar de gemeentepolitiek. Als Vanackere effectief benoemd wordt, zitten er geen vrouwen meer in het zevenkoppige directiecomité van de Nationale Bank. De Wachter zelf had haar post nochtans graag overgedragen aan een jonge vrouw, zei ze eerder. In de regentenraad zit één vrouw, Fabienne Bister.

Binnenkort gaat ook gouverneur Jan Smets met pensioen. Hij wordt vervangen door huidig vicegouverneur Pierre Wunsch, bevestigde het kabinet-Van Overtveldt eerder. Binnen het directiecomité wordt dus één mandaat geschrapt.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie