“Dit is de zoveelste aanslag op het huishoudbudget van het Vlaamse gezin”

© BELGA

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke eist maatregelen van de Vlaamse regering om te voorkomen dat de buitenschoolse opvang fors duurder wordt. Door de afschaffing van het zogenaamde PWA-statuut zullen ouders tot drie keer meer moeten betalen voor de opvang. “Dit is een zoveelste aanslag op het huishoudbudget van het Vlaamse gezin”, aldus Vandenbroucke.

mtm

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, trekt vandaag aan de alarmbel. De buitenschoolse opvang zal tot drie keer duurder worden omdat minister Muyters het PWA-statuut afschaft, een tewerkstellingsmaatregel voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Honderdduizenden Vlaamse gezinnen zullen de schoolfactuur daardoor fors zien stijgen.

“In het geniep”

“Na de Turteltaks, de verdrievoudiging van de prijs van de kinderopvang, de verdubbeling van de zorgpremie, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs, de verhoogde waterfactuur, de slechte hervorming van de kinderbijslag en een hele reeks andere prijsverhogingen, is dit een zoveelste aanslag op het huishoudbudget van de Vlaamse gezinnen”, zegt Joris Vandenbroucke (SP.A).

“En in de plaats van er eerlijk over te communiceren, is het opnieuw een factuurverhoging die in het geniep is gebeurd.”

“Terug naar de jaren vijftig”

Ook SP.A’er Rob Beenders waarschuwde al meermaals voor de gevolgen van de afschaffing van het PWA-statuut. Hij vroeg minister Muyters uitdrukkelijk om zijn hervorming bij te sturen. “De besparingsdrift van de Vlaamse regering treft niet alleen tal van mensen die moeilijk een job vinden, maar dankzij het PWA-statuut toch aan de bak konden in maatschappelijk zinvolle tewerkstelling”, zegt Beenders. “Maar ook al de Vlaamse gezinnen waarvan de ouders hard werken en niet de mogelijkheid hebben om onder de middag hun kinderen van school te halen of ’s namiddags om 15 uur aan de schoolpoort te staan.”

“Op die manier katapulteert de regering van Geert Bourgeois ons terug naar de jaren vijftig”, zegt Vandenbroucke. ‘En en passant zadelt zijn factuurregering de Vlaamse gezinnen op met een zoveelste prijsverhoging. Wanneer stopt dit eindelijk eens?”

“Onaanvaardbaar”

© BELGA

“Ouders met kinderen worden opnieuw het slachtoffer van een extra factuur van de regering-Bourgeois: de speelpleinfactuur.” Net als SP.A reageert oppositiepartij Groen verontwaardigd op. “Deze beslissing zal de factuur doen escaleren”, zegt parlementslid Elisabeth Meuleman. “Na de bevriezing van de kinderbijslag, viseert de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V opnieuw gezinnen met kinderen.”

“Minister Philippe Muyters (N-VA) zegt er zelfs doorleuk bij dat het niet zijn opdracht is om opvang te organiseren. Dat terwijl minister Jo Vandeurzen (CD&V) net een hervorming uitwerkt. In de regering Bourgeois voelt niemand zich bevoegd voor de voor- en naschoolse opvang. Door de incoherentie van de Vlaamse regering kijken de Vlaamse ouders binnenkort tegen een speelpleinfactuur aan. Dat kan niet”, zegt Meuleman.

“De keuzes van de Vlaamse regering moeten menselijker en eerlijker zijn”, vindt Groen nog. “Bijna 70% van de kinderen tussen 2,5 en 12 jaar maken wekelijks gebruik van buitenschoolse kinderopvang. De nood aan deze activiteiten wordt steeds groter, te meer daar ook grootouders steeds later met pensioen gaan. Hier komt goede opvang voor kinderen buiten de schooluren nu in het vizier van de besparingen. Dat is toch al te gek om daar op te besparen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen