Waarom oktober en november gevaarlijke maanden voor het verkeer zijn

© BART DEWAELE

De herfstmaanden zijn ook de gevaarlijkste op de weg. Een vijfde van alle dodelijke ongevallen in 2017 gebeurde in de maanden oktober en november. Bovendien blijken er op Allerheiligen en Wapenstilstand ook meer automobilisten te diep in het glas gekeken te hebben.

Thierry Goeman

‘In oktober en november 2017 vielen er 124 doden en 8.873 gewonden op onze wegen. Die twee maanden waren verantwoordelijk voor een vijfde van het aantal dodelijke slachtoffers 2017 en 18 procent van het totaal aantal gewonden (48.451 in 2017, red.)’, weet het verkeersinstituut Vias.

Volgens Touring en VAB komt dat grotere aantal ongevallen tijdens de herfstmaanden door de specifieke weersomstandigheden: er vinden meer slippartijen plaats, omdat het wegdek er over het algemeen gladder bijligt door overvloedige regen, vallende bladeren of zelfs de modder die landbouwvoertuigen achterlaten. Daarnaast speelt ook de laaghangende zon tijdens ochtend- en avondspits veel chauffeurs parten.

Jarenlang was Wapenstilstand de meest dodelijke feestdag op de weg. Daar is sinds kort verandering in gekomen, blijkt uit een studie van Vias. Op 11 november gebeuren er nu minder ongevallen dan op feestdagen in het voorjaar zoals Hemelvaart of Pasen.

Alcohol in het spel

De ongevallen op feestdagen zijn wel opvallend vaak alcoholgerelateerd. Chauffeurs die betrokken zijn bij letselongevallen zitten met andere woorden vaker dronken achter het stuur. Zo speelde alcohol een rol bij één op de vijf ongevallen op Allerheiligen vorig jaar. Op Wapenstilstand was dat zelfs 27 procent. ‘Terwijl op een gemiddelde dag in het jaar 11 procent van de ongevallen alcoholgerelateerd is’, zegt Stef Willems van Vias.

De meeste letselongevallen waarbij alcohol in het spel is, vinden echter plaats met Pinksteren. Daarin zouden volgens de politie vooral de vele communiefeesten een rol spelen. En ook op Nieuwjaar blijkt één op de vier chauffeurs die betrokken raken bij een letselongeval te veel gedronken hebben.