Direct naar artikelinhoud
Brexit

Reynders spreekt met Japanse bedrijven over brexit en vrije handel

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR)Beeld BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in Japan gesproken met vertegenwoordigers van enkele grote bedrijven, onder wie de vicevoorzitter van Toyota, Shigeru Hayakawa. Onder meer de brexit en de mogelijkheden die gecreëerd werden door het vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Europese Unie, kwamen aan bod tijdens de gesprekken.

Reynders arriveerde woensdag in Osaka, waar verschillende grote Japanse bedrijven gevestigd zijn die ook in ons land actief zijn, zoals Daikin en Panasonic. Daarna keerde hij terug naar Tokio voor de ontmoeting met Hayakawa.

Toyota-topman Akio Toyoda, die eveneens de Japanse autobouwervereniging Jama leidt, had de EU en het Verenigd Koninkrijk op 19 oktober nog opgeroepen om “ten alle kosten” een brexit zonder akkoord te vermijden. Dergelijke “no deal”-brexit zou volgens hem rampzalige gevolgen hebben. De Japanse autobouwers stellen in Europa bijna 170.000 mensen tewerk.

‘We moeten realistisch zijn: het Verenigd Koninkrijk zal geleidelijk aan een derde land worden’
Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken

“Er is een ongerustheid die vaak groter is dan in Europa ten aanzien van de brexit, en daarachter zit een meer algemene ongerustheid over de evolutie van de Europese Unie. Er moet dus uitgelegd worden wat er gaat gebeuren”, zei Reynders na de ontmoeting met Hayakawa.

Een derde land

België hoopt op een zachte brexit, met een akkoord tussen de EU en het VK. Toch bereidt ons land zich voor op alle mogelijkheden, waaronder dus ook die van een harde brexit. Ook zullen buitenlandse investeerders die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn een oplossing moeten vinden, zoals het verhuizen van hun hoofdkwartieren, indien ze op het Europees continent willen blijven opereren nu het VK zal verdwijnen uit de Europese interne markt.

“We moeten realistisch zijn: het Verenigd Koninkrijk zal geleidelijk aan een derde land worden”, zei Reynders.

Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.Beeld BELGA

Toyota heeft zijn Europees hoofdkwartier, waar 2.500 mensen werken, al in België gevestigd. Of er nog verder onderhandelingen komen tussen ons land en de Japanse autogigant, heeft Reynders niet bevestigd. “In dit stadium is er geen specifieke vraag in die richting”, zegt hij. België wil de aanwezigheid van de autobouwer op zijn grondgebied versterken. Volgens Reynders kan ons land in de toekomst interessant zijn voor Toyota voor de ontwikkeling van hightechactiviteiten en technologie.

Reynders heeft zijn bezoek aan Japan donderdagavond afgesloten. Hij herinnerde aan de sterke band tussen België en Japan, geïllustreerd door de goede relaties tussen de koninklijke familie en de keizerlijke familie. Reynders ontmoette tijdens zijn reis kroonprins Naruhito, die op 1 mei 2019 zijn vader Akihito opvolgt.