Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Nieuwe soort langnekdinosaurus ontdekt in Argentijnse woestijn

Deze Lavocatisaurus agrioensis leefde 110 miljoen jaar geleden.Beeld rv

In tegenstelling tot wat Jurassic World u wil doen geloven, hoeven paleontologen heus geen 'mutanten' te creëren om de aandacht van hun investeerders vast te houden: er zijn nog voldoende interessante dinosauriërs te ontdekken.

In een droog, woestijnachtig gebied waar wetenschappers niet hadden verwacht op fossielen te stoten, werden de beenderen van drie dinosauriërs uit de sauropoda-familie opgegraven. Sauropoda zijn de grootste wezens die onze aardbol ooit bewandelden. Het zijn herbivoren met een lange nek en massieve poten ('sauropod' betekent 'reptielvoet') waarvan de Brachiosaurus en de Apatosaurus het bekendst zijn bij het grote publiek, mede dankzij de populaire tekenfilm Platvoet.

Schedelbeenderen

De beenderen die werden opgegraven op de archeologische site van Neuquén door de universiteit van Matanza, behoren echter tot een nog onbekende soort binnen de langnekfamilie die vermoedelijk zo'n 110 miljoen jaar geleden leefde in wat vandaag Zuid-Amerika is. Ze werd Lavocatisaurus agrioensis gedoopt. "We hebben heel wat schedelbeenderen teruggevonden: de snuit, de kaken, tanden en ook de beenderen die de oogkassen vormen. Op die manier hebben we bijna een volledige reconstructie kunnen uitvoeren", aldus José Luis Carballido, onderzoeker bij het Egidio Feruglio-museum.

Er werden ook stukken van de nek, de rug en de staart afgestoft. De overblijfselen van de planteneters behoorden wellicht toe aan een volwassen dier van zo'n twaalf meter lang en twee jongen van zes tot zeven meter lang. Ter referentie: dat is een dinopuber van een kleine zeilboot groot. Het team van Spaanse en Argentijnse paleontologen is alvast ontzettend opgetogen met de opgraving, omdat het een eerste aanwijzing is dat deze dinosoort zich in groep verplaatste. Spielberg: zet je schrap.