Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Starman is intussen Mars al gepasseerd met zijn Tesla

Starman is intussen Mars al gepasseerd met zijn Tesla
Beeld AFP

Er zweeft een auto in de ruimte, weet u nog? Het is intussen ook al even geleden dat ‘Starman’ aan zijn grootse ruimteavontuur begon in zijn rode Tesla Roadster. Waar hij nu ergens zit?

6 februari 2018. Ruimtevaartbedrijf SpaceX lanceert met succes de Falcon Heavy, de krachtigste raket ter wereld. Aan boord, dummy ‘Starman’ in een rode Tesla Roadster, waar SpaceX-oprichter Elon Musk voordien mee rondtoerde. Geestige omkaderingen voor een onvergetelijke ruimtereis alom: denk aan een ‘Don’t Panic’-bordje op het dashboard en muziek van David Bowie die uit de speakers knalt. Een stunt van formaat én volgens Musk het ultieme startschot van ooit ruimtetoerisme naar de maan en Mars.

Twitter bericht wordt geladen...

Fans konden heel even de ruimtetocht van Starman live volgen en zagen de dummy bevreemdend sereen in zijn elektrische cabrio door de ruimte zweven, met onze aardbol op de achtergrond. Maar sinds 14 februari was hij niet langer zichtbaar en verdween hij in de duisternis. Klaar voor een lange baan rond de zon.

Lees ook: Waarom de raket van Elon Musk een ongelooflijke ‘game changer’ is

Uit een update van SpaceX over de locatie van de meest veelbesproken raketballast ooit, blijkt dat Starman intussen voorbij Mars is gevlogen. “Volgende halte, het restaurant aan het einde van het universum”, grapt het ruimtevaartbedrijf in een tweet. Niet toevallig (naast de Don’t Panic-grap) een nieuwe knipoog naar de befaamde Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-boekenserie van auteur Douglas Adams, waar Elon Musk grote fan van is. 

In de ruimte is de Tesla Roadster alvast de snelste auto ooit, met een snelheid van ongeveer 42.000 kilometer per uur. Ter vergelijking: de Tesla heeft nu al ver genoeg gereisd om alle wegen op aarde 16,4 keer te hebben gereden, schrijft fansite whereisroadster, die per seconde de positie van de auto bijstelt. Als de batterij aan boord nog werkt, heeft Starman ook al bijna 74.000 keer het nummer ‘Space Oddity’ beluisterd en meer dan 99.000 keer ‘(Is There) Life on Mars’, hoewel daar in het luchtledige van de ruimte niet veel van te horen zal zijn. 

Starman is intussen Mars al gepasseerd met zijn Tesla
Beeld AFP