Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Wordt Carina Van Cauter (rechts) op voordracht van Open Vld Oost-Vlaams gouverneur?Beeld BELGA

De selectieprocedure voor de Oost-Vlaamse gouverneur veroorzaakt politieke beroering. In Brussel goedkoop lunchen op kap van de ambtenaren is verleden tijd. En in de VS maken Trump en oppositie zich klaar voor de veelzeggende midtermverkiezingen. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

Wat u moet weten

1. “Van Cauter of niemand” mag Oost-Vlaams gouverneur worden

Carina Van Cauter (Open Vld) scoorde in de selectieprocedure voor de gouverneurspost in Oost-Vlaanderen minder goed dan Wim Leerman. Dat blijkt uit documenten die De Tijd kon inkijken. Toch houdt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vast aan haar kandidaat. “Als Van Cauter het niet wordt, dan wordt het niemand.”

2.  Groeit de bevolking echt zo sterk?

Er komen steeds meer mensen op de wereld en ze willen allemaal hiernaartoe. Dat is althans het heersende idee, maar klopt het wel? De vermaarde Zweedse hoogleraar Hans Rosling legde zijn publiek op lezingen en conferenties steeds dezelfde vraag voor over bevolkingsaangroei. En nooit kreeg hij het goede antwoord.

3. U ziet er jong uit? Wetenschappers weten waarom

‘Wat zie jij er jong uit voor je leeftijd!’ luidt een van de meest begeerde complimenten. Hoe komt het toch dat het ene gezicht sneller en anders veroudert dan het andere? Daarover komen wetenschappers steeds meer te weten. 

4. Frankrijk revolteert tegen dure diesel

In Frankrijk dreigt een volksopstand. Boze automobilisten hebben vanaf 17 november blokkades aangekondigd uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. De acties zijn op touw gezet door het collectief ‘gele hesjes’. 750.000 Fransen tekenden al verschillende petities die de regering vragen om zo snel mogelijk de milieuheffingen op brandstof te verlagen. 

5. Belkacem trekt naar cassatie

Fouad Belkacem, het gewezen kopstuk van Sharia4Belgium, gaat in cassatieberoep tegen de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. Dat zegt zijn advocate Liliane Verjauw. Vorige maand nam het hof van beroep in Antwerpen zijn nationaliteit af.

6. Salvini geeft links de schuld van Italiaanse natuurramp

Italië is het land van natuurrampen die door de mens worden verergerd. Zo ook het noodweer dat het land al anderhalve week in zijn greep houdt. Daarbij raakten 14 miljoen bomen ontworteld en vielen zeker 32 doden. Het was voor vicepremier Matteo Salvini van de rechtse Lega reden de ‘salonactivisten’ de schuld te geven van de schade.

7. The Van Jets kondigen split aan

The Van Jets stoppen ermee. Of toch bijna. Na een afscheidsconcert op 31 oktober 2019 zet de Oostendse muziekgroep, in 2004 nog winnaar van Humo’s Rock Rally, er een punt achter. Dat heeft de band vandaag bekendgemaakt.

Wat u moet weten
Beeld RV

Wat u ook mag weten

8. Helemaal terug: de monchhichi’s

Bijna uitgestorven, maar nu helemaal terug: de Monchhichi. De harige aapjes waren big in the eighties, verdwenen een aantal jaar uit beeld maar proberen nu, met de hulp van een nieuwe tv-reeks, hun plaats in de speelgoedrekken te heroveren. 

9. Koninklijke DNA-test wordt wereldnieuws

Koning Albert II moet van de rechtbank binnen de drie maanden een DNA-staal leveren in de zaak rond zijn vermeende biologische dochter Delphine Boël. Die beslissing heeft ook de aandacht van de internationale pers getrokken.