Staking buschauffeurs breidt zich verder uit: “Werkomstandigheden worden onmenselijk”

Het busverkeer in de hele provincie Limburg kan woensdag hinder ondervinden van een vakbondsactie. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Volgens vakbond ACV gaat het om een noodkreet omdat de werkomstandigheden “onmenselijk worden”. Door de staking raken leerlingen moeilijk op school en is de terugweg naar huis ’s middags ook niet gemakkelijk.

Volgens De Lijn wordt er actiegevoerd bij de onderaannemers Bronckaers en Dony Borgloon. Daardoor is minstens 9 procent van het totale aanbod in Limburg geschrapt. De verstoringen treffen streeklijnen, belbussen en het stadsnet van Genk. Chauffeurs zouden niet zijn uitgereden omdat ze ontevreden zijn over hun werkrooster.

Noodkreet

Door de actie van vakbond ACV zijn de stelplaatsen in Maaseik, Hamont, Genk en Tessenderlo dicht. Ook in Kinrooi staan alle bussen op de stelplaats. In Genk zijn wel enkel chauffeurs van de socialistische vakbond BTB uitgereden. “Dit is geen staking, maar een noodkreet. Wij viseren Bronckaers of De Lijn niet, want iedereen werkt met de middelen die hij krijgt. Maar wie onderaan op de ladder staat, is de pineut. Deze actie is dan ook gericht tegen het algemeen beleid van het openbaar vervoer, dus dit moet groter worden bekeken dan een actie bij een onderaanneming”, zegt Geert Witterzeel van ACV.

De vakbond wil het signaal geven dat er middelen naar De Lijn moeten komen om de rij- en rusttijden te verbeteren. “Er zijn nieuwe diensten bijgekomen in Maaseik, waarmee we achteruit in plaats van vooruit gaan. De mensen bij Bronckaers rijden ook veel tijdens spitsuren en hebben gekapte rijtijden. Daardoor hebben de mensen geen sociaal leven meer, terwijl ze wel vaak een klein loon hebben”, legt Witterzeel uit. “De contracten zijn veel te scherp. Het zijn toch primaire behoeftes van mensen om een boterham te kunnen eten en eens naar toilet te kunnen gaan. Het is niet meer menswaardig hoe ze de diensten maken, en zeker bij de privébedrijven, waar men syndicaal minder sterk staat.”

ACV wil woensdag met de directies van Bronckaers en De Lijn in gesprek gaan. “We willen een tekst maken waar we samen de schouders onder zetten. In december komen er weer nieuwe diensten en dat is net de angst van de mensen. Zij pikken het niet meer en gaan dus over tot actie”, stelt Witterzeel. “Chauffeur is een knelpuntberoep op dit ogenblik, want men weet niet wat een mens op een dag ondergaat. Men is wel met mensen bezig en dat wordt zwaar onderschat. Ook voor de veiligheid van de reiziger is dit belangrijk.”

Een overzicht van de storingen staat op www.delijn.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer