© Roger Vanhoudt

Monumentenzorg pleit voor schepen van erfgoed

Met oog op de volgende legislatuur maakte de werkgroep Monumentenzorg Beringen een Memorandum Erfgoed op met een actieprogramma voor ons lokaal erfgoed. De werkgroep pleit daarin voor een schepen van erfgoed en voor het behoud van het huidige mijnmuseum.

roger.vanhoudt

De speerpunten van dit Memorandum werden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen al voorgesteld aan de Beringse politieke partijen, om zo onze lokale politici te sensibiliseren voor het belang van erfgoed. Vandaag presenteren we de volledige tekst van het Memorandum, en nodigen we de toekomstige beleidsploeg uit om erfgoed als volwaardig beleidsthema op de agenda te plaatsen.

Stephan Put, voorzitter van de werkgroep Monumentenzorg: “Met dit Memorandum willen we erfgoed nog beter in de kijker plaatsen en onze lokale beleidsmakers bewust maken van het belang van erfgoedbeleid en van een kwaliteitsvolle erfgoedzorg voor toekomstige generaties. Het is een pleidooi om zo snel mogelijk een visie te ontwikkelen op het duurzaam behoud en beheer van ons waardevol erfgoed, met zowel aandacht voor het roerend, onroerend als immaterieel erfgoed. Daarnaast willen we alle Beringenaren wijzen op de waarde van erfgoed als ‘gemeen’ goed. De hele samenleving, en niet enkel de eigenaars en beheerders van erfgoed, moeten betrokken zijn bij het zorgen voor en doorgeven van erfgoed.”

Lambert Vandebergh vervolgt: “Concreet willen we het waardevol erfgoed in Beringen inventariseren en zichtbaar maken. Want onbekend is onbemind. Hierbij hebben we zowel aandacht voor het erfgoed waarvan de toekomst dankzij een kwaliteitsvolle zorg verzekerd is, als voor het erfgoed dat dreigt te verdwijnen voor volgende generaties. We leggen de lat meteen hoog. We streven ernaar om het lokaal erfgoedbeleid in Beringen, als derde grootste stad van Limburg, een voortrekkersrol te laten spelen voor het erfgoedbeleid in kleinere, landelijke gemeenten. Tevens doen we hiermee een oproep naar de brede erfgoedsector binnen Beringen om zo goed mogelijk samen te werken, want met verenigde kracht kunnen we meer.”

“Al sinds vele generaties geven mensen betekenis en waarde aan culturele uitingen en selecteren ze erfgoed om door te geven aan volgende generaties. Erfgoed is meer dan wat uitingen, relicten, gebouwen, landschappen uit het verleden. Erfgoed heeft betrekking op het gedeelde geheugen van (delen van) de maatschappij en bepaalt onze identiteit en ons welzijn. Ons erfgoed maakt deel uit van onze unieke, lokale geschiedenis en van ons collectief geheugen. Gebouwen met erfgoedwaarde bepalen ook mee de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving en vormen vaak ook een toeristische troef. De zorg voor en omgang met dit erfgoed is daarom minstens gedeeltelijk een gemeenschappelijke taak, waarvoor ook gemeenschapsmiddelen moeten worden ingezet”, aldus Stephan Put.

In haar Memorandum schuift de werkgroep vijf actiepunten naar voren voor de volgende legislatuur.

Een volwaardig en integraal erfgoedbeleid met daarbij de aanstelling van een schepen van erfgoed en van een erfgoedambtenaar.De erkenning van Beringen als onroerenderfgoedgemeente en de aansluiting bij een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED).Aandacht voor behoud en beheer van roerend erfgoed en voor collectiewaardering, met de uitbouw van een depot en van een stadsarchief als geheugen van Beringen.De verdere versterking en professionalisering van het huidige Mijnmuseum of de ontwikkeling van een minstens evenwaardige museale werking binnen be-MINE PIT, om zo de rijke collectie aan mijnerfgoed in Beringen veilig te stellen. Het behoud van de Kolenwasserij is hiermee onlosmakelijk verbonden. Meer financiële en logistieke ondersteuning van erfgoedverenigingen en -initiatieven, met ook aandacht voor bijkomende (financiële) ondersteuning vanwege andere overheden (provinciaal, Vlaams, Europees).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer