© REUTERS

Republikeinen waarschuwen Trump onderzoek van Mueller niet te dwarsbomen

Nadat hij woensdagavond zijn minister van Justitie ontsloeg, wordt de Amerikaanse president Donald Trump ervoor gewaarschuwd het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller niet te dwarsbomen. Ook prominente partijgenoten roeren zich.

pvm

Senator Susan Collins, uit de staat Maine, was na het ontslag van Sessions een van de eerste Republikeinen die Trump waarschuwde. “Het is absoluut noodzakelijk dat de regering-Trump het Mueller-onderzoek niet belemmert”, verklaarde ze. “De speciaal aanklager moet zijn werk kunnen afmaken, zonder enige inmenging.”

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die woensdag verkozen raakte als senator in de staat Utah, richtte zijn pijlen ook op de Amerikaanse president, en wel via diens geliefkoosde medium. “Het is van groot belang dat het belangrijke werk van het ministerie van Justitie wordt voortgezet. Het onderzoek van Mueller moet onbelemmerd tot een conclusie kunnen komen.”

Zij vinden - vanzelfsprekend - bijval bij hun Democratische collega’s, die na het vertrek van Sessions eveneens hun zorgen uitten. Zo zegt Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, in een statement dat de voorlopige opvolger van Sessions, Matthew Whitaker, zich net als Sessions buiten het Ruslandonderzoek van Mueller moet houden. De kans dat die dat doet, is echter zo goed als nihil. Whitaker zei vorig jaar in een interview met CNN namelijk al dat hij vindt dat Mueller “te veel bevoegdheden heeft”. Bovendien was het feit dat Sessions zich buiten dat onderzoek hield, net de reden voor Trump hem te ontslaan.

© AFP

Antwoorden gevraagd

De Democraat Jerrold Nadler, die waarschijnlijk de nieuwe voorzitter wordt van de justitiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, tweette dan weer dat de Amerikanen het recht hebben van Trump te horen waarom hij Sessions de laan uitstuurde.

“Waarom voert de president deze verandering door, en wie is nu de baas over het Ruslandonderzoek”, klonk het op de socialenetwerksite. “De betrokkenen moeten hiervoor verantwoordelijk gehouden worden.”

Het Britse dagblad The Guardian vraagt zich intussen af of het ontslag van Sessions tot een grondwettelijke crisis kan leiden, met de scheiding der machten als inzet. Laurence Tribe, professor grondwettelijk recht aan de Amerikaanse universiteit Harvard, zegt tegen de krant dat de vervanging van Sessions op zich reden genoeg zou kunnen zijn een impeachmentprocedure te starten. “Die rechtsstatelijke crisis zit er natuurlijk al veel langer aan te komen”, besluit Tribe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER