© Facebook

Steeds meer incidenten met horrorclowns, ook meldingen in ons land

De horrorclowns die een angstpsychose veroorzaakten in de VS, Australië en Groot-Brittannië, duiken nu ook op in ons land. In het buitenland kwam het zelfs al tot incidenten, met onder meer een clown die een tiener neerstak in Zweden.

Guy Stevens en Thierry Goeman

“Vanmorgen in Lommel gespot. Deze mensen zijn ziek. Ze maken de mensen alleen maar bang en brengen ook nog miserie voor de gewone clowns.” Met die boodschap postte een inwoner van Lommel bovenstaande foto op Facebook. Het bleek uiteindelijk om een promoclown te gaan.

Het was al de tweede keer dat zo’n clown gespot werd in ons land, want eerder had ook een kindje uit Kessel-Lo er al één gezien. Daar ging het niet om een grap, maar het is nog onduidelijk of het om iemand met slechte bedoelingen ging.

Ook in Nederland

De horrorclowns - aanvankelijk killerclowns genoemd - zijn personen die als clown verkleed in het straatbeeld gaan staan en de mensen al dan niet gewapend aanstaren en soms zelfs aanvallen. Ze doken het eerst op in de VS, maar de jongste dagen werden ook in Australië, Groot-Brittannië en Nederland meer en meer meldingen gemaakt van clowns.

De politie raadt iedereen aan het te melden als de clowns gevaarlijke handelingen stellen en raden mensen nadrukkelijk af om zelf actie te ondernemen tegen de clowns.

Aanvallen

De jongste dagen lijken de clowns steeds agressiever te worden. Zo proberen ze vaak kindjes mee in de bossen te lokken en viel er in Nederland al één een tiener aan.

In het zuiden van Zweden maakt de politie bovendien jacht op een man met een clownsmasker en een geel jack die een 19-jarige jongeman in zijn schouder heeft gestoken. De man raakte lichtgewond. Een zoektocht van de politie naar de dader heeft nog niets opgeleverd.

Elders in Zweden waren ook twee incidenten met clowns. Een vrouw werd met de dood bedreigd door twee mensen in clownspakken. Volgens de politie was ze volledig overstuur. Ook werden vier 10-jarige kinderen omsingeld door een groep clowns met valse kettingzagen die er net echt uitzagen.

In buurland Noorwegen heeft de speelgoedketen Ringo besloten geen clownspakken meer te verkopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER